Het Mediaforum
KRO-NCRV

Arjen Fortuin: “Ik vind Theo Maassen een aardig ‘tussending’."

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Arjen Fortuin: “Ik vind Theo Maassen een aardig ‘tussending’."

do 13 april 2023

Aan tafel zitten Arjen Fortuin, Frénk van der Linden en Spraakmaker is Machteld van Barchjansen. 

Voor het Mediamoment van Van der Linden wil hij graag aandacht voor Syrië. Van der Linden: “Ik mis Syrië. Dit is de tijd dat we de achtergrondverhalen zouden moeten maken.” Is het de wet van de journalistiek? Zit er een grens aan het aantal oorlogen die we kunnen hebben?

Fortuin wil het voor zijn mediamoment hebben over het fenomeen ombudsman. De vertrekkend ombudsman bij de Volkskrant Jeroen Trommelen heeft eerder zijn taken neergelegd na een conflict met de hoofdredactie. De functie wordt voorlopig niet ingevuld en de hoofdredacteur, Pieter Klok gaat zelf verantwoording afleggen.

Fortuin: “Het is nuttig voor het journalistieke gesprek als er iemand is die niet afhankelijk is van een hoofdredacteur en hem tegen kan spreken.” 

In het mediaforum namen we ook telefonisch contact op met Pieter Klok voor zijn reactie. Klok: “Het is heel moeilijk om een midden te vinden tussen onafhankelijkheid en betrokkenheid bij de redactie.” Kan een krant zonder ombudsman?

Dan nieuws van vanmorgen, Theo Maassen wordt de nieuwe presentator van Zomergasten. De cabaretier volgt Janine Abbring op, zij had het programma zes zomers voor haar rekening nam. Fortuin denkt niet dat Theo Maassen het programma ook voor zes zomers gaat presenteren. Fortuin: “Ik vind Theo Maassen een aardig ‘tussending’.” Van der Linden: “Hij heeft een goed ontwikkelde empathieklier.” Zal Maassen in het programma goed doorvragen?

Verder ging het in het forum nog over de mogelijke onthoofding van een Oekraïense soldaat door Russische huurlingen. Een filmpje daarvan verscheen de afgelopen dagen online. Fortuin: “Totdat we weten of het filmpje echt is, ben ik terughoudend met het geven van een hele analyse betreft de betekenis van filmpje.” Wat voor effect kan dit filmpje, als het echt is, op de oorlog hebben?

Tot slot komen we nog even terug op de taaladviezen die scholierenorganisatie LAKS gisteren presenteerde. Die vielen zacht gezegd niet bij iedereen in goede aarde. Het leidde zelfs tot doodsbedreigingen waardoor vertegenwoordigers van het LAKS een optreden bij Khalid en Sophie afzegden. In de media kregen tegenstanders gisteren volop ruimte om hun afkeer uit te spreken. Hebben de media deze rel aangejaagd?