Het Mediaforum
KRO-NCRV

Thomas Muntz: “Vroeger hadden we een majesteit waar je niet tegen ging piepen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Thomas Muntz: “Vroeger hadden we een majesteit waar je niet tegen ging piepen”

ma 20 september 2021

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Kees Boonman en Spraakmaker Hubert Smeets

Boonmans Mediamoment gaat over de framing rondom vrouwelijke politieke leiders zoals Baerbock van de Groenen in Duitsland en Sigrid Kaag in Nederland. Digitaal geweld noemt Boonman dat. Maar wanneer mag je iemand een heks noemen en wanneer verschuift het naar framing? De haat is disproportioneel, zegt Thomas Muntz.

Het Mediamoment van Thomas Muntz ligt dichter bij huis, namelijk een beurs voor milieujournalistiek. De komende zes jaar stelt journalismfund.eu negen miljoen euro beschikbaar. Wat is de mening over dit soort beurzen? Wat levert het op? Milieujournalistiek is niet het meest aantrekkelijke onderwerp…

En extra aandacht voor de formatie. Vandaag zouden ze elkaar eens diep in de ogen kijken. Op deze manier hoopten ze een doorbraak te forceren. Maar ook na dit hei-weekend op landgoed de Zwaluwenberg kregen we hetzelfde te horen: De formatie is nog geen stap dichterbij gekomen. Nu ligt de hele formatie ook weer een week stil vanwege Prinsjesdag. Of onderschatten we dan Sophie Hermans die deze week in het 'brede midden' gaat kijken wat er op begrotingsgebied mogelijk is? Remkes wilde het snel oplossen maar dat is vooralsnog niet gelukt. Heeft hij zich verkeken of is hij overschat? Is de huidige vorm van formeren wel optimaal?
Boonman: “De doorbraak moet ook komen onder druk van de Tweede Kamer”

En er viel gelukkig ook nog wat te lachen; aandacht was er voor de kleding van Rutte, Kaag en Hoekstra. Wopke had een shirt aan met letters en cijfers erop die doet denken aan een zoon die dit jaar dan echt voor het laatst met zijn ouders op vakantie gaat. Is deze casual dresscode goed voor de geloofwaardigheid, of juist niet? En lijkt er ook iets van balorigheid te ontstaan?
Muntz: “Dat is gewoon het ergste, dat je ziet dat het afgesproken was”