Catherine Keyl: “Ik denk dat ik toch veel aan redacties heb gehad, die tegen me zeiden dat ik onzin uitkraamde”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Catherine Keyl: “Ik denk dat ik toch veel aan redacties heb gehad, die tegen me zeiden dat ik onzin uitkraamde”
di 20 juli 2021
Aan tafel zitten Catherine Keyl, Kefah Allush en Spraakmaker Marjan Olfers.
Het mediamoment van Allush gaat over de veroordeling van de Marokkaanse journalist Omar Radi. Hij is één van de journalisten die werd gevolgd door de spyware van het Israëlische softwarebedrijf NSO Group. Zijn hier ook risico’s voor Nederlandse journalisten?
Het mediamoment van Keyl gaat over de saamhorigheid die ontstond na de natuurramp in Limburg. Het deed haar ook denken aan de watersnoodramp, toen haar vader is gaan helpen.
Het gaat zeker niet alleen over de medaillekansen van de voetballer of Epke Zonderland... Want met de coronapandemie die de wereld nog wel even in z'n greep houdt, zijn ook de Olympische Spelen enigszins van hun glans ontdaan. Geen publiek, een gemankeerd deelnemersveld en door het stadion schalt fictief supportersgejuich van de vorige Spelen. Is dit een sombere aanloop naar de Spelen, ook in de media? Wordt het voor de journalistiek ook lastig om verslag te doen van het evenement?
In NRC komen vandaag vier journalisten aan het woord die de krant of omroep als werkgever gedag hebben gezegd en voor zichzelf zijn begonnen. Dat levert in Amerika al flink geld op voor sommigen. In Nederland zorgt zo'n eigen platform vooral voor vrijheid, zo zeggen onder andere rechtbankverslaggever Chris Klomp en Syp Wynia, die het online-magazine Wynia's Week begon. Is het moeilijk om voor jezelf te beginnen, of heb je vaak een groter platform nodig? Een citaat van Chris Klomp: 'Soms schrijf ik heel actueel en opiniërend, om te zorgen dat er genoeg donaties binnenkomen' - daar ligt een gevaar? Waarom kiezen journalisten ervoor om voor zichzelf te starten?