Het Mediaforum
KRO-NCRV

Nic Vrieselaar: “Je hebt er veel meer aan dan van die oneliners die over en weer gaan”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Nic Vrieselaar: “Je hebt er veel meer aan dan van die oneliners die over en weer gaan”

di 9 maart 2021

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Haroon Ali en Spraakmaker Nic Vrieselaar.

Het mediamoment van Ali gaat over een gewelddadig incident in België. Dit weekend is er een man dood aangetroffen in de buurt van Antwerpen. Volgens de Belgische media is hij slachtoffer geworden van ‘gaybashers’, nadat er een afspraak werd gemaakt via Grindr - een datingapp voor homoseksuelen. Belgische media melden regelmatig incidenten van homofoob geweld, maar precieze cijfers zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Maakt dat het lastig om dit helemaal in kaart te brengen?

Het mediamoment van Emmer gaat over ophef over het communicatiebeleid in de gemeente Kaag en Braassem in het Groene Hart van Nederland. In de memo staat onder andere dat de pers zo veel mogelijk vermeden moet worden en ‘de pers is altijd uit op sensatie’. Emmer vindt dit kwalijk. Emmer: “Als je per se die media gaat vermijden, dan is het hellend vlak”.

Gisteravond was het dan zover. Het interview met Harry en Meghan bij Oprah werd op de Britse tv uitgezonden. Ook onze Vlaamse collega’s van de VRT lieten het gehele interview zien. Het leverde een tsunami aan reacties op. Er was al heel veel over gezegd en geschreven maar nu konden we dan ook met eigen ogen zien. Is het een geloofwaardig verhaal? Hoe hebben onze mediakenners naar dit interview gekeken? Ali: “Het is een publiciteitsoorlog”. Welke verschillen zien we tussen de Amerikaanse en de Britse pers?

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaan 8 lijstrekkers op vier avonden bij Jeroen Pauw in debat. Gisteren, op Internationale Vrouwendag, was de aftrap met twee vrouwelijke lijsttrekkers: Sigrid Kaag van D66 en Lilianne Ploumen van de PvdA. Erg spannend vonden de mediakenners het debat niet. Of was het juist wel verfrissend?