Het Mediaforum
KRO-NCRV

Klaas den Tek: “Nu is er een mogelijkheid om de WOB te verbeteren en ze geven totaal niet thuis”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Klaas den Tek: “Nu is er een mogelijkheid om de WOB te verbeteren en ze geven totaal niet thuis”

do 29 oktober 2020

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi, Paul Jansen en Spraakmaker Roué Verveer.

Voor het mediamoment van Jansen kijken we naar een kijkcijferrecord bij Fox News. Is dit een trend bij meerdere media in Amerika? Is dat normaal rond de tijd van verkiezingen en hoe komt dat? Zit er een verband tussen het politieke klimaat en het aantal abonnees voor bijvoorbeeld kranten?

Voor het mediamoment van El Maroudi gaan we naar Rotterdam. Daar is de persprijs uitgereikt, voor de laatste keer. El Maroudi was verbaasd over de winnaar. El Maroudi: “Zo’n prijs is niet bedoeld voor een promopraatje voor de burgemeester”. Wie had volgens haar moeten winnen?

We hebben het in het Mediaforum al vaak over de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) gehad. Het moet ervoor zorgen dat documenten vrij komen van de overheid. Maar de procedure wordt vaak als stroperig ervaren door journalisten. Nu ligt er een verbeterde opvolger van de WOB klaar: de Wet Open Overheid (de WOO) die zo meteen in de Tweede Kamer wordt besproken. Goed nieuws zou je denken, maar De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de VVOJ (Vereniging van Onderzoeksjournalisten) vinden dat het niet de goede kant op gaat. Aan de telefoon Klaas den Tek, bestuurslid van de VVJO en zelf onderzoeksjournalist. Wat gaat er volgens hem niet goed? Hoe kijken onze mediakenners aan tafel hier naar, wat is hun ervaring met WOB-verzoeken? Paul Jansen: “Dit is begonnen als een principiële discussie over transparantie en openheid bij het openbaar bestuur en het eindigt, heel Hollands, met een discussie over de portemonnee”.

De publieke omroep wil het programma Opsporing Verzocht inkorten. De afleveringen worden per 1 januari twintig minuten minder. Volgend jaar zomer is het programma veertien weken van de buis. Is het een belangrijk programma voor de Nederlandse televisie? Met een oplossingspercentage van 40% is het belang van Opsporing Verzocht voor de samenleving groot. Waarom moet het korter?