Het Mediaforum
KRO-NCRV

Bert Huisjes: “Ik weet niet of de humor van Lucky TV aansluit bij het RTL-publiek”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Bert Huisjes: “Ik weet niet of de humor van Lucky TV aansluit bij het RTL-publiek”

ma 14 september 2020

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Tom Kleijn en Spraakmaker Martin van Rijn.

Het mediamoment van Huisjes gaat over Lucky TV. Vanavond is het voor het eerst te zien op RTL, als ‘toetje’ van Jinek. Blijven onze mediakenners hangen om dit te zien? En past deze humor bij het RTL-publiek? Heeft dit ook nog invloed op de kijkcijfers van Op1?

Voor het mediamoment van Kleijn gaan we naar de Verenigde Staten. Het interview met Bob Woodward in 60 minutes afgelopen nacht. Het was allemaal naar aanleiding van Woordwards boek Rage, over president Donald Trump. De afgelopen week is er al veel nieuws uitgelekt, zoals dat Trump al langer wist hoe gevaarlijk het coronavirus was. Zat er nog nieuws in het interview gisteren? En wat maakt zijn boek zo interessant? Interviewer Scot Pelley zegt dat een journalist eigenlijk geen oordeel moet vellen. Heeft hij hierin een punt? Kleijn: “Je moet het oordeel aan de lezer overlaten”. Heeft dit boek nog invloed op de verkiezingen?

We blijven in de Verenigde Staten, want het loopt uit de hand bij de bosbranden aan de westkust. Op sociale media gonst het van de geruchten dat branden zijn aangestoken door Antifa. Dat lokt weer knokploegen naar de regio, die wegen afsluiten op zoek naar deze vermeende brandstichters. Dit noopte de politie om deze geruchten op Facebook te ontkrachten. Tegelijkertijd werd een agent op non-actief gezet omdat hij juist in een interview een verband had gelegd tussen Antifa en de branden. Hoe desastreus is deze berichtgeving?

Tegelijkertijd introduceert de Volkskrant een project om opiniebubbels tegen te gaan. Door mensen met een totaal verschillende mening met elkaar in gesprek te laten gaan. Zou een dergelijk project ook werken in de VS?

Tot slot: grote ophef dit weekend rondom het Openbaar Ministerie. Officier van Justitie Jacobien Vreekamp kwam onder vuur te liggen toen bleek dat zij in het bestuur van een discriminatiemeldpunt heeft gezeten samen met de voorman van Kick out Zwarte Piet. In diezelfde beweging is ook rapper Akwasi actief. Akwasi werd door dezelfde officier niet vervolgd. Het OM heeft nu deze officier van een andere racismezaak gehaald, die van Clarice Gargard. Geeft het OM hiermee een dubbel signaal af? Of is dit een goede zet?