Gijs Groenteman: “Je bent je eigen algoritme”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Gijs Groenteman: “Je bent je eigen algoritme”
do 30 juli 2020
Gijs spreekt over de keuzes die mensen maken wanneer ze nieuwsartikelen lezen. Blendle heeft nu een abonnementsvorm, maar ooit was het mogelijk om losse stukken te kopen. Voor sommigen was dit een teleurstelling, maar Blendle hoopte aan de wensen van de lezer te blijven voldoen door gebruik te maken van een algoritme dat zich naar de persoonlijke voorkeur schikt. Nu wordt het Nederlandse mediabedrijf Blendle overgenomen door het Franse Cafeyn. Wat betekent dit voor Blendle? Moeten we zelf onze artikelen selecteren of moeten redacties dit doen?
Aan tafel zitten Gijs Groenteman, Marc Chavannes en Spraakmaker Ron Louwerse.
Het mediamoment van Chavannes gaat over de misstanden in de turnwereld. Hoe zijn we voor zo’n lange tijd akkoord gegaan met de manier waarop de autoriteiten zich hebben gedragen? Hoe kan het dat dit soort verhalen nu pas het daglicht zien? Wat moet er aangepakt worden, de sector of het gedrag?
Gijs gaat verder in op de BBC-podcast ‘That Peter Crouch’ waarin Prins William te gast was. Het is een podcast met veel Britse humor waarin de mentale gezondheid binnen de voetbalwereld werd besproken. Een gast uit het koningshuis is prestigieus, is dit een teken dat de podcast mondiaal aan populariteit wint? En welke gasten zou jij graag willen horen?
Dan gaan we naar het ‘lekkende OMT’ Veelal liggen de besluiten van het Outbreak Management Team al lang en breed op tafel. Wordt er met opzet informatie prijsgegeven of om de publieke opinie te testen of is het keer op keer per ongeluk? Chavannes: “Ik ben ook een naïeve dwaas”. Wie heeft er voordeel bij dat het nieuws al op straat ligt en zou het verstandig zijn om op deze manier de publieke opinie te peilen? En wat betekent het informatielek voor de inhoud van de persconferenties?
Instagram wordt overspoeld door zwart wit foto’s van vrouwen. De bijgaande hashtags zijn doorgaans #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Zijn dit vrouwen die elkaar steunen of is het loos activisme? De kritiek die in de lucht hangt is dat het doel van de challenge verwaterd is. Wat is het doel van de foto’s?