Henrike van Gelder: “Kinderen moeten nog steeds opgevoed worden over wat reclame is”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Henrike van Gelder: “Kinderen moeten nog steeds opgevoed worden over wat reclame is”
do 9 juli 2020
Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Henrike van Gelder en Spraakmaker André Seebregts.
Aanvankelijk wilde minister Slob dat de NPO vanaf 2022 voor 20.00 uur helemaal geen reclame meer zou uitzenden, maar nu is gekozen voor een plan waarin de reclamezendtijd in vijf jaar wordt afgebouwd naar de helft van wat het nu is. Wel zal er vanaf januari geen reclame meer te zien zijn rond kinderprogramma's. Van Gelder koos het als mediamoment. Wat vindt ze van dit idee?
Angela Merkel presenteerde gisteren de strategie en doelen van het Duitse EU-voorzitterschap in het Europees Parlement. Brandsma noemt Merkel een crisiskanselier. “Sinds het begin van de coronacrisis zien we een soort herboren Merkel”. Zonder mensen direct bij naam te noemen nam ze wat regeringsleiders op de korrel. Brandsma vertelt.
Jort Kelder gaat zondag, op de grote racismethemadag van de NPO, een speciale aflevering van de discussieshow ‘De Stelling’ presenteren. De keuze voor Kelder leidt tot boze reacties omdat Kelder volgens diverse racisme-activisten niet onbevooroordeeld over dit onderwerp zou kunnen praten. Zij hebben hier een brandbrief over geschreven naar bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO. De brievenschrijvers stellen dat de NPO met de ‘absurde keuze’ van Kelder als gespreksleider ‘het onderwerp niet serieus neemt’ en wijzen erop dat Kelder ‘sympathiseert met het Forum voor Democratie’ en in het verleden regelmatig vermeend racistische opmerkingen heeft gemaakt. Hebben zij een punt? Wat vinden onze mediakenners van de keuze voor Jort Kelder? Van Gelder: “Het is een witte man die dit debat gaat leiden en die het leuk vindt om te provoceren met bepaalde ideeën”. Kelder leidt het debat, neemt niet zelf deel. Op welke manier kun je zo’n debat het beste leiden? Brandsma: “In het huidige klimaat kun je zo’n debat haast niet goed leiden”
Tot slot: 153 Britse en Amerikaanse auteurs, wetenschappers en docenten hebben zich in een open brief uitgesproken tegen 'cancel-cultuur'; het online uitsluiten van personen die in de ogen van sommigen in de fout zijn gegaan. Vaak gaat het om uitspraken die voor een groep mensen aanstootgevend zijn. In sommige gevallen worden ook tv-series of tv-programma's gestopt. Is het dun ijs waar men zich op begeeft? Op welke manier moet dit gesprek op gang gebracht worden?