Margriet Brandsma: “Als Rutte nu een paar jongeren uitnodigt op het torentje, een gesprekje en ‘over tot de orde van de dag': dan is het loze praat, dat kun je niet maken”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Margriet Brandsma: “Als Rutte nu een paar jongeren uitnodigt op het torentje, een gesprekje en ‘over tot de orde van de dag': dan is het loze praat, dat kun je niet maken”
wo 20 mei 2020
Aan tafel zitten Jan Slagter, Margriet Brandsma en Spraakmaker Gijs Groenteman.
Voor het Mediamoment van Brandsma gaan we naar Polen. Daar hebben negen DJ’s van het populaire radiostation Trojka ontslag genomen nadat een lied uit de hitlijst werd geweerd van de zender. Welk nummer was het en waar gaat het over? Wat zegt dit over de politieke situatie in Polen?
Verder spreken we Lars Geerts, aanwezig bij de technische briefing in Den Haag. Hij praat ons bij. Er is eerder een fout gemaakt bij een getoonde grafiek. De sterfte in Nederland in verhouding met de rest van de wereld blijkt groter dan voorheen gemeld. Een opvallend moment, volgens Geerts. Welke gevolgen heeft deze fout?
Het Mediamoment van Slagter gaat over iets uit de persconferentie. Hij vindt het jammer dat Rutte het in de persconferentie niet meer over de coronadoden heeft. Volgens hem zou daar meer aandacht voor mogen zijn, bijvoorbeeld een gedenkmoment. Zegt het iets over de fase waarin we beland zijn? We praten nog door over de persconferentie van gisteren. Moet Rutte er echt mee aan de slag, of is het vooral om de jongeren alert te houden? Groenteman noemt de oproep van Rutte een pedagogische truc om de jongeren erbij te betrekken. Het is een manier om ze te laten nadenken over de situatie. Is het opvallend dat Rutte zich bewust tot de jongeren richt? Brandsma: “Ik vind het een heel mooi gebaar, maar neem het wel serieus”. Volgens Slagter moet de media goed controleren wat Rutte hier daadwerkelijk mee doet. Ook Brandsma zegt: “We moeten goed in de gaten houden of dit inderdaad geen loze praat is”
Tot slot hebben we het over de uitzending van Medialogica gisteravond. Het ging onder andere over de mogelijkheden, of het gebrek aan mogelijkheden die journalisten tegenwoordig hebben. Nieuws opvangen in de wandelgangen is niet meer gemakkelijk, de WOB-verzoeken staan on hold. Hoe kun je als journalist nu het beste te werk gaan? Een WOB-verzoek is volgens Brandsma een “effectieve manier om dingen boven tafel te krijgen”. Volgens haar is het flauwe kul dat er geen tijd voor zou zijn. Slagter is het hiermee eens: “Dat is de meest cruciale fout die ze gemaakt hebben, om dat stil te zetten”.
We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.