Wat is 'money dysmorphia', makreel in de ban, een vergeten oorlog, rebellie in een pilotenpak en Johannes van Dam in het theater
- Podcasts
- Villa VdB
- Wat is 'money dysmorphia', makreel in de ban, een vergeten oorlog, rebellie in een pilotenpak en Johannes van Dam in het theater
do 17 april 2025
De uitzending van donderdag 17 april 2025!
Socioloog Beate Völker vertelt in de Villa over 'money dysmorphia': dat is dat je je veel armer voelt dan je bent, doordat de mensen om je heen nóg rijker zijn.
Visliefhebbers waren vorige week in rep en roer. De viswijzer zette namelijk de makreel op rood. Dat betekent: vermijd dat ie op je bord terechtkomt. Niet omdat de vis slecht voor je is, maar omdat er overbevissing plaatsvindt. Maar wanneer is er sprake van overbevissing? En hoe weet je hoeveel vissen er van een bepaalde soort zijn? Lennert van de Pol van de WUR en Margreet van Vilsteren van de Viswijzer geven in de Villa antwoord op deze vragen.
In terug naar toen gaan we naar 17 april 1986. Toen kwam er een officieel einde aan de 335-jarige oorlog tussen de Scilly-eilanden en Nederland. Axel Stam van het platform The Dutch Historian vertelt over deze opmerkelijke historie.
Regels zijn er om te breken. Tenminste als je het Ingrid van der Chijs, hoofd strategie en communicatie bij Rabobank, vraagt. Samen met ondernemer Nancy Poleon schreef ze ‘How to break the rules’, een handboek met ongeschreven regels die je als vrouw met ambitie vooral moet breken. Helen Hüpscher-Bakker is piloot bij KLM en vertelt hoe het breken van bepaalde ongeschreven regels haar verder bracht.
Culinair recensent Johannes van Dam kon restaurants maken of breken met zijn scherpe pen. Nu is zijn bewogen leven het onderwerp van het theaterstuk Proefwerk, waarin acteur Paul Adama hem treffend tot leven wekt en Roos Schlikker samen met Erres van Ginkel het scenario schreef.