Podcast De Kopgroep: Gekarameliseerde gele trui
- Nieuws
- Podcast De Kopgroep: Gekarameliseerde gele trui
[NOS] Nu de rook van gisteren weer is opgetrokken, de hagel is gesmolten en de sneeuw is weggeschoven, stapt ook de kopgroep weer op. Want hoe is het in het peloton na die hectische dag van gisteren? En wat gaat er vandaag gebeuren, nu de rit vanwege de weersomstandigheden ook flink is ingekort? Volgens Martijn krijgen we een atypische rit, waar wel punten voor de bollentrui, maar niet voor de sprint kunnen worden gepakt. De route gaat over de snelweg richting Albertville, een weg die Mart nog goed kent van de Spelen die daar in ’92 werden gehouden. De hele kopgroep is eigenlijk overtuigd van de winst van Bernal, maar voor de vorm voorspelt Mart vandaag winst voor Simon Yates. Joost blijft chauvinistisch en gaat voor Steven Kruijswijk, maar Martijn gunt Bernal het zoet, en wenst hem met een overwinning vandaag een gekarameliseerde gele trui toe.
Monsieur 69
In alle chaos is er gisteren natuurlijk geen nummer 69 genoteerd, maar De Kopgroep zou De Kopgroep niet zijn als ze daar geen oplossing voor wisten. Rondom de nummer 69 van het algemeen klassement vinden ze Benjamin King, een Amerikaanse renner, die zodoende de aandacht van Mart op zich gevestigd heeft. Mart weet te vertellen dat King studeerde aan de prestigieuze Virginia Tech universiteit, maar zijn studie heeft laten varen voor een wielercarrière. King staat te boek als klimmer, won al twee ritten in de Vuelta, en rijdt dit jaar zijn tweede Tour de France. Joost en Martijn zijn vooral geintrigeerd door de Instagram-pagina van King, waar een belangrijke rol voor zijn vrouw is weggelegd.
Honderd jaar gele trui
Mart neemt ons mee naar de Tour van 1975, waarbij de proloog werd verreden in Charlerois. Er stonden toen tienduizenden Italianen langs het parcours, die allemaal juichten voor Francesco Moser. En met succes, Moser versloeg Merckx in de tijdrit met maar liefst 2 hele seconden en hield de gele trui zes dagen onm zijn schouders. Moser kwam na deze Tour echter nooit meer terug naar de Ronde van Frankrijk, want, zo zei hij: “In de Tour ben je een speelbal van de organisatie, in de Giro ben je onderdeel van de koers.”