Frits Spits
- Presentatoren
- Frits Spits
Na zijn HBS-A studeert Frits eerst enkele jaren economie om vervolgens de studie Nederlands te voltooien. In zijn doctoraalscriptie toont hij aan dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hebben. Frits werkt drie jaar als docent Nederlands en is daarnaast actief als discjockey in discotheken.
In 1973 wordt Frits als radio-dj ontdekt tijdens het NOS-programma Proefdraaien. Vanaf dat moment presenteert hij diverse muziekprogramma’s voor de NOS en later ook voor de VARA. In 1978 begint zijn radioprogramma De Avondspits, wat hem grote faam brengt. Ook presenteert hij geruime tijd de Nationale Hitparade en vijftien jaar lang Met het Oog op Morgen.
In 1988 stopt Frits met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Na twee jaar verdwijnt het programma van de buis omdat het niet succesvol genoeg is. Na een kort uitstapje naar TV10 van Joop van den Ende komt hij in 1990 weer terug bij NOS Radio, waar hij nog vijf jaar De Avondspits, Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn presenteert.
Vanaf 1995 maakte Frits Spits dagelijks voor de KRO het programma Tijd voor Twee. Voor KRO televisie presenteerde Frits onder meer Ontbijt TV en Ook Dat Nog!. In september 2006 begint hij op Radio 2 met het wekelijkse programma De Strepen van Spits: een eigenzinnig programma met Frits’ keuze uit het aanbod van nieuw verschenen cd’s.
Frits Spits heeft in zijn lange loopbaan al diverse prijzen gewonnen. In 1996 kreeg Frits maar liefst twee Marconi Awards: één voor beste programmamaker radio en één als beste radioman. Een jaar later won Frits Spits de Groenman Taalprijs. In 1999 ontvangt hij de Zilveren Reiss-microfoon voor zijn radiomakerschap. In datzelfde jaar krijgt het team van Tijd voor Twee de Marconi Award voor beste amusementsradioprogramma. In 2008 is Frits Spits onderscheiden als Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau.
Eind 2013 stopt Frits Spits met zijn dagelijkse radioprogramma Tijd voor Twee. Vanaf 2014 presenteert Frits Spits op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij wekelijks aandacht besteedt aan de Nederlandse taal. Hierover zegt hij: “Als radiomaker ben ik altijd geïnteresseerd geweest in nieuwsradio. Radio 1 beschouw ik als de belangrijkste zender van Nederland. Ik luister er graag en veel naar. Altijd gedaan. Voor die zender een programma te mogen maken , beschouw ik als een bijzonder voorrecht. Nog niet eerder heb ik me met zoveel energie, passie en toewijding in een nieuw radio-avontuur gestort. Alle bagage van de afgelopen jaren kan ik gebruiken. De Taalstaat wil de liefde voor onze taal uitdragen in de breedst mogelijke zin. En vooral ook benadrukken wat nieuw is en verandert. Ik heb het idee dat wij, makers van dat programma, daarin slagen. Dat maakt gelukkig. Programmamagelukkig.”