Winterspelen 2018

Zilver voor Yara van Kerkhof op de 500m shorttrack

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zilver voor Yara van Kerkhof op de 500m shorttrack

[NOS] Yara van Kerkhof heeft zilver gewonnen op de olympische 500 meter. De Nederlandse shorttrackster was slecht weg, maar profiteerde van een valpartij van de Britse Elise Christie en diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong.

Van Kerkhof lag na een halve ronde een paar meter achter op haar vier concurrenten, maar dichtte het gat alweer snel. Ondanks de aansluiting leek ze kansloos voor een medaille, totdat Chirstie onderuitging.

Achter de Italiaanse Arianna Fontana en Choi kwam Van Kerkhof als derde over de streep, maar nadat de jury de beelden had bestudeerd schoof Van Kerkhof op naar de tweede plek.

Brons voor Van Kerkhof op de 500 meter

Fortuinlijk naar finale

Van Kerkhof bereikte de finale met enig fortuin. In de kwartfinale trof ze de nummers één en drie van het wereldbekerklassement: Marianne St-Gelais en Arianna Fontana.

St-Gelais werd echter gediskwalificeerd nadat ze Van Kerkhof ten val had gebracht. Met nog maar drie schaatsers op het ijs kende de Nederlandse geen problemen.

In de halve finale trof ze onder meer Elise Christie, die een ronde eerder een olympisch record had gereden. Van Kerkhof reed in laatste positie toen haar drie concurrentes naar de buitenkant werden gezwiept door de val van de Chinese Qu Chunyu.

Van Kerkhof greep de leiding en stond die niet meer af. Christie en de Canadese Kim Boutin gingen wel beide met Van Kerkhof naar de finale, omdat ze waren gehinderd door Qu.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Luister dagelijks van 11.00 tot 15.00 uur naar RadiOlympia met de vernieuwde NPO Radio 1-app. Je leest er altijd en overal het laatste (sport)nieuws en de beste achtergrondverhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie