Olympische historie met Frank Heinen: Sonja Henie
- Nieuws
- Olympische historie met Frank Heinen: Sonja Henie
De eerste Winterspelen waaraan kunstschaatsster Sonja Henie deelneemt, zijn die van 1924 in Chamonix. Ze wordt achtste van de acht deelneemsters, en moet tijdens haar kür twee keer naar de kant schaatsen om aan haar coach te vragen wat ze ook alweer moet doen. Er is echter een verzachtende omstandigheid. Sonja is pas elf.
Sonja Henie werd geboren in een sneeuwstorm. Als klein kind al wilde ze maar een ding: schaatsenschaatsenschaatsen. Haar droom werd een familieproject: haar rijke vader Wilhelm – zelf voormalig wereldkampioen wielrennen op de baan – liet van over de hele wereld dansdocenten naar Noorwegen komen om Sonja te onderwijzen. Zo studeerde ze onder meer klassiek ballet onder leiding van de man die Anna Pavlova tot ’s werelds beste ballerina had gekneed.
Ondanks haar wat teleurstellende Olympische debuut, maakte Sonja een glorieuze indruk, met dank aan haar korte rok – tot boven die knie! – en haar spierwitte schaatsen. En het duurde niet lang voor haar prestaties in al hun uitzonderlijkheid matchten met haar outfit: vanaf 1927 werd Sonja tien keer op rij wereldkampioen. Ook op de drie Olympische Spelen waaraan zij in die periode deelnam, was ze onverslaanbaar. Haar derde gouden medaille behaalde ze voor het oog van een van haar trouwste fans. Toen zij tijdens die Spelen het ijs opkwam, schaatste ze richting de loge waar de belangrijkste gasten zaten, stak haar rechterarm schuin naar voren en riep, voor iedereen hoorbaar: ‘Heil Hitler!’
Later dat jaar verhuisde Henie naar Amerika. Ze wilde voor kunstschaatsen doen wat Fred Astaire met dansen had gedaan: het over de hele wereld populair maken – en die populariteit vervolgens uitpersen tot de schil.
Tweede leven
Zo, met een ijzeren discipline en een duidelijk geformuleerd businessplan, begon Sonja Henies tweede leven, met exhibities over de hele wereld, met de jaarlijkse Sonja Henie Hollywood Ice Revue in Madison Square Garden en met de ene honingzoete film na de andere.
Behalve een engelachtige ijsdanseres bleek ze ook een snoeiharde zakenvrouw, wier films reclame waren voor haar ijsshows en vice versa.
Haar oude bijnaam, de Witte Zwaan, werd ingeruild voor een nieuwe: Little Miss Moneybags. Tussen het geld verdienen door vond ze nog tijd om zich te begeven onder de rich and famous: ze kwam vaker op feestjes dan een huur-smoking en had affaires met bokskeizer Joe Louis en glitterpianist Liberace.
Privékunstcollectie
In haar latere leven doofde, met haar fysieke kunnen, ook haar ster. Ze maakte nog een Europese tournee, keerde voor het eerst sinds haar schaamtevolle flirt met de Fuhrer terug in Oslo en ging daarna met pensioen. De rest van haar leven besteedde ze aan het uitbouwen van een indrukwekkende privékunstcollectie met werken van Miro, Villon, Matisse en Picasso en overleed in 1969.
Het laatste nieuws over Sonja Henie is dat ze in Hollywood bezig zijn een film over haar leven voor te bereiden. Voor de hoofdrol hoopt men Oksana Baiul te strikken. Natuurlijk, een voormalig Olympisch goudenmedaillewinnares. Voor minder had Sonja Henie het zelf vermoedelijk niet gedaan.
Vanavond vanaf 20.30 uur in Langs de Lijn En Omstreken meer over de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.