Maakt kunstmatige intelligentie de muziek van de toekomst?
- Nieuws
- Maakt kunstmatige intelligentie de muziek van de toekomst?
Slimme computers kunnen soms al indrukwekkend goede muziek maken, bleek vorige maand tijdens het AI Songfestival. Maar de computer is vooral een middel en inspiratiebron, blijkt uit een vraaggesprek met jurylid Vincent Koops - en is (nog) geen vervanging van de mens.
Kunstmatige Intelligentie in muziek met data scientist Vincent Koops
Video niet beschikbaar
Om te horen hoe vergevorderd kunstmatige intelligentie al is in het componeren van muziek, kun je een bezoekje brengen aan de Bachbot. Daar krijg je telkens twee stukjes muziek te horen, eentje van J.S. Bach zelf en een imitatie door een slimme computer. Een getraind oor hoort zeker het verschil, maar de imitatie is bepaald niet slecht.
Een ander voorbeeld is het AI Songfestival (zie kader), dat Nederland vorige maand organiseerde. De varianten die kunstmatige intelligentie fabriceerde, klonken ontegenzeggelijk heel erg als songfestivalmuziek.
Niet op eigen houtje
Denk nu niet dat kunstmatige intelligentie de muziek helemaal op eigen houtje maakt, legt jurylid Vincent Koops uit bij Focus. "Sommige teams hebben de teksten gegenereerd. Andere teams hebben zich gericht op de melodie, akkoorden of de structuur van een nummer. Dus het verschilt heel erg per team welk onderdeel ze hebben opgelost met kunstmatige intelligentie."
AI Songfestival
Vorige maand organiseerde de VPRO in samenwerking met NPO Innovatie en NPO 3FM het AI Songfestival, waarbij de songs voor een belangrijk deel waren gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Australië werd uiteindelijk de winnaar.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tool voor nieuwe ideeën
Bovendien is de oplossing waar de computer mee kwam niet per se ongewijzigd in het eindresultaat gekomen. "Kunstmatige intelligentie is een geweldige tool om op nieuwe ideeën te komen en je creativiteit een boost te geven. De eerdergenoemde gegenereerde teksten kunnen weer inspiratie geven voor een compleet nummer of een melodie".
Je kunt je ook voorstellen dat de computeroplossingen in songfestivalmuziek bij uitstek tot hun recht komen, omdat synthesizers en drumcomputers daarin vaak toch al een belangrijke rol spelen. Maar zal de computer ooit een overtuigende compositie voor akoestische gitaar kunnen maken? "Ik zou niet weten hoe", aldus Koops. "De uitvoering, de precieze timing van de noten, de menselijke vingers die over de snaren schuiven; dat is heel lastig om na te doen met kunstmatige intelligentie".
Kunstmatige Intelligentie in muziek met data scientist Vincent Koops
Video niet beschikbaar
Wordt kunstmatige intelligentie slimmer dan de mens? NPO Focus zet de argumenten op een rijtje.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap