Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe veeg je met 'minimal waste' je billen af?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe veeg je met 'minimal waste' je billen af?

"Zonder al te veel moeite kun je je eigen afvalproductie drastisch verminderen", vertelt Emily Townley, schrijver van het boek Leven zonder afval. Want klimaatverandering en plastic soep zijn grote thema's, maar verandering begint bij jezelf, is de grote boodschap van Townley. Hoe veeg je je billen af zonder afval te veroorzaken?

Hoe veeg je met 'minimal waste' je billen af?

Het begon te knagen toen ze kinderen kreeg. Tot dat moment had Townley moeiteloos een duurzame levensstijl: veel op de fiets, geen vlees en vis, altijd voor de duurzame oplossing kiezen. “Maar dan krijg je kinderen en dan zit je meteen al met al die luiers. En er komt enorm veel afval bij. Mijn kliko kon niet meer dicht, verschrikkelijk.”

Toen ze vervolgens ook nog eens een interview zag met iemand die in een heel jaar slechts één liter afval had geproduceerd, was het duidelijk: het roer moest om. “Meteen diezelfde ochtend heb ik me helemaal verdiept in de zero waste lifestyle”. Niet het makkelijkste pad als je jonge kinderen hebt, maar eigenlijk ook weer heel logisch. “Je denkt na over hun toekomst, je wilt een mooie wereld voor ze nalaten.”

Van broodzak tot webshop

Het zou uiteindelijk culmineren in het boek Leven zonder afval en een webshop waarin ze producten verkoopt waarmee je je afvalproductie kunt terugschroeven. Bij Focus Radio vertelt ze hoe klein ze begon: “Een broodzak, om onverpakt je boodschappen mee te kunnen doen. En kleine zakjes voor groente en fruit. Toen dacht ik: misschien zijn er ook wel andere mensen die dat willen hebben. Dat liep een beetje uit de hand, iedereen wilde zo’n zak. Toen is er een webshop ontstaan.”

In Leven zonder afval biedt Townley allerlei handvatten om afval gradueel zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Kleine oplossingen – stop een halve citroen in een glazen potje in plaats van er huishoudfolie of aluminiumfolie overheen te doen – die concreet toepasbaar zijn en bij elkaar opgeteld een groot verschil kunnen maken.

Jijzelf en de anderen

Maar ook voor Townley zijn er grenzen. Zo veegt ze zelf haar billen af met herbruikbare katoenen doekjes, maar er hangt in haar toilet ook gewoon een papieren wc-rol. "Er is een verschil tussen wat je zelf doet, en wat je ander mensen oplegt. Je kunt van mensen niet vragen een katoenen doekje te gebruiken. Je zult maar net ongesteld zijn. Nee, dat gaat te ver."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie