'Zelfs Russische herkomst zenuwgif is geen sluitend bewijs tegen Rusland'
- Nieuws
- 'Zelfs Russische herkomst zenuwgif is geen sluitend bewijs tegen Rusland'
Zelfs als het zenuwgif uit Rusland blijkt te komen, is dat nog geen sluitend bewijs dat Rusland achter de vergiftiging van dubbelspion Skripal zit. Dat zegt toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.
“Het probleem is dat je voor zo’n aanslag maar kleine hoeveelheden nodig hebt”, aldus De Boer. “Die kun je eenvoudig in een koffertje meenemen, en die kunnen dus de afgelopen jaren heel goed ergens anders hebben gelegen”.
Hij denkt dat het vaststellen van de herkomst wel mogelijk is: “Met behulp van zogenoemd isotopenonderzoek kan de OPCW waarschijnlijk wel iets zeggen over de herkomst van de grondstoffen waar het zenuwgas van is gemaakt. Blijken die niet uit Rusland te komen, dan hebben de Russen misschien een punt.”
Schijn tegen
Het is er De Boer niet om te doen de Russen vrij te pleiten; hij zoekt slechts naar de sterke en zwakke plekken in de bewijslast. Dat de Russen de schijn tegen hebben, moge duidelijk zijn: “De Russen zeggen dat dit spul ook in andere landen kan worden gemaakt”, aldus De Boer. “Dat mag zo zijn, maar het doet me ook een beetje denken aan het moment dat Rusland de Krim innam. Toen daar de eerste Russische uniformen werden gesignaleerd, zei Poetin ook: die kun je overal kopen”.
Waarom komt de OPCW-raad bijeen?
De OPCW-raad (De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) kwam woensdag op verzoek van Rusland in besloten zitting in Den Haag bijeen. Dat is één dag nadat een Brits militair onderzoekscentrum stelde dat het geen bewijs vond voor het idee dat het Novitsjok-zenuwgif (waarmee de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter vergiftigd werden) uit Rusland kwam.
Dat is een conclusie die lijnrecht in lijkt te gaan tegen wat de Britse regering al weken beweert. Desondanks hebben vele Westerse landen door dezelfde bewering Russische diplomaten het land uitgezet. De raad maakt naar verwachting begin volgende week haar bevindingen bekend.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus