Eten we straks brood met 'veilige gluten'?
- Nieuws
- Eten we straks brood met 'veilige gluten'?
Veel mensen zijn aangewezen op glutenvrije producten, maar misschien komt daar op den duur verandering in. Wageningse onderzoekers ontwikkelen tarwe met gluten die veilig zijn voor mensen met coeliakie.
Tarwe met 'veilige gluten' in de maak
1 à 2 procent van de bevolking heeft coeliakie, ook wel bekend als glutenintolerantie. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam heftig op gluten reageert. Coeliakiepatiënten moeten veel producten, zoals brood en pasta, laten staan. Omdat er in zo veel voedingsmiddelen gluten zitten, is het voor hen soms lastig om gevarieerd en gezond te eten.
De nadelen van glutenvrije producten
Er bestaan wel allerlei glutenvrije producten, maar volgens de Wageningse onderzoeker Rene Smulders doen die kwalitatief nog altijd onder voor producten mét gluten. "Ze missen vezels en andere goede eigenschappen van tarwe. En ze hebben een heleboel additieven en zout, en alles wat wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat de structuur nog enigszins lijkt op die van tarwe."
Daarom werken de onderzoekers aan een andere oplossing. Met behulp van de technologie CRISPR-Cas proberen ze het DNA van tarwe zo aan te passen dat de gluten die erin zitten veilig worden voor mensen met coeliakie. Ze willen het schadelijke deel van de gluten te verwijderen en het goede deel behouden. Het is een lange weg, maar de eerste stap is inmiddels gezet. Gisteren promoveerde Smulders' promovenda Aurélie Jouanin op haar onderzoek naar deze 'veilige gluten'.
Strenge Europese regelgeving
Bij hun onderzoek lopen de wetenschappers wel tegen strenge Europese regelgeving aan. CRISPR-Cas wordt gezien als genetische modificatie, en daar is de EU geen voorstander van. Daardoor zijn de regels hier strenger dan in veel andere delen van de wereld. En dat staat innovatie in de weg, zegt Smulders. "Uiteindelijk komt het erop neer dat dit soort planten misschien over tien jaar al in Amerika te koop zijn, en de producten daarvan in de winkel liggen, en in Europa niet."
Hoe werkt CRISPR-Cas en wat maakt deze techniek zo revolutionair? Lees verder op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap