Ook Europa stuurt ruimteschip naar Venus
- Nieuws
- Ook Europa stuurt ruimteschip naar Venus
De Europese ruimteorganisatie ESA gaat een satelliet naar Venus sturen om te onderzoeken waarom deze buurplaneet zo verschilt van de onze. Eerder deze maand maakte NASA ook al bekend naar Venus te willen reizen.
Het ruimteschip, EnVision genaamd, moet ergens tussen 2031 en 2033 vertrekken, heeft de ESA bekendgemaakt. Daarmee zal de Europese missie iets later arriveren dan de Amerikaanse missies, die nog eind jaren twintig hopen te vertrekken. De drie missies samen moeten het meeste gedetailleerde beeld ooit van Venus gaan opleveren.
EnVision gaat vooral geologische processen onderzoeken, zoals vulkanisme en de ontluchting van hitte uit het binnenste van de planeet. Daarin verschilt de missie van eerdere bezoeken aan Venus, die vooral de atmosfeer van Venus onderzochten.
De EnVision gaat de ondergrondse structuur Venus in kaart brengen met een speciale radar. Een tweede radar registreert het oppervlak van de planeet, terwijl een spectrometer de chemische samenstelling van zowel het oppervlak als de atmosfeer gaat meten.
Het lijkt erop dat Venus zich in een hernieuwde belangstelling mag verheugen. In de jaren zestig voerden de VS en Rusland meerdere Venusmissies uit, maar gaandeweg verschoof de aandacht meer naar onze andere buurplaneet, Mars.
Kennis over Venus is belangrijk, aldus chef-wetenschap van de ESA Günther Hasinger, om een goed beeld te krijgen van de omgeving van de aarde. En dat is weer belangrijk omdat we elders in het heelal steeds meer unieke systemen van exoplaneten ontdekken. Die kunnen we pas goed op hun waarde schatten - lees: inschatten hoe groot de kans op leven er is - als we goed inzicht hebben in de omgeving van onze eigen, met leven gevulde planeet.
Is buitenaards leven mogelijk? NPO Kennis zet de voors en tegens op een rijtje.