'Muziek is de soundtrack van je leven'
- Nieuws
- 'Muziek is de soundtrack van je leven'
Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen, emoties en gedrag. Nachtprogramma Focus sprak met onderzoeker Artur Jaschke over de ongekende kracht van muziek.
De kracht van muziek: wat muziek met je brein doet
Misschien herken je het wel. Dat je de achtergrondmuziek op een feestje of in de supermarkt een hele tijd niet opmerkt, totdat je plots dat ene nummer hoort. En ineens brengt dat je helemaal terug naar je allereerste liefde, of naar die fijne zomer in Zuid-Frankrijk.
Hele brein geactiveerd
Hoe werkt dat precies? Waarom raakt muziek ons zo en brengt het herinneringen terug? Nachtprogramma Focus vroeg het aan neuro-musicoloog Artur Jaschke. Hij is al zijn hele leven bezig met muziek – als onderzoeker én door zelf muziek te maken.
Als we naar muziek luisteren, wordt het hele brein geactiveerd, legt Jaschke uit. Daarbij zijn er duidelijke verbanden tussen herinneringen, emoties en muziek. Zodra je een herinnering hebt, voel je meestal ook een emotie, vertelt hij, en vaak hoort daar ook een specifiek muziekje bij. "Muziek is een begeleidende soundtrack van je leven, vooral als het gaat om herinneringen."
Luister eens naar een ander genre
Om je brein uit te dagen, is het volgens Jaschke trouwens goed om af en toe naar muziek te luisteren die je normaal gesproken niet zo gauw zou uitkiezen. "Als je je er een keer toe zet om daarnaar te luisteren, is je brein je ontzettend dankbaar", vertelt hij. "Omdat het zegt: wacht even, ik herken het als muziek, maar ik ken het niet, dus ik moet nóg meer mijn best doen om het te begrijpen. En daardoor worden nog meer hersengebieden en netwerken geactiveerd, en krijg je een beter brein cadeau." Zet dus vooral een keer Bach op, als je normaal het liefst naar techno luistert – of juist andersom.
Word je slimmer van muziek? En hoe beïnvloedt muziek ons gedrag? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap