Hoe realistisch is Ready Player One?
- Nieuws
- Hoe realistisch is Ready Player One?
Spelen we straks massaal virtual reality-games, net als in de nieuwe film van Steven Spielberg? Het lijkt misschien ver weg, maar volgens wetenschapsjournalist George van Hal valt dat eigenlijk best mee.
De wetenschap achter Ready Player One
Deze week ging Ready Player One in première, de nieuwste sciencefictionfilm van Steven Spielberg. In de film zien we een wereld die in verval is geraakt – het is inmiddels het jaar 2045. Om aan de ellende van de echte wereld te ontsnappen nemen mensen hun toevlucht tot The Oasis: een gigantische virtual reality game waarin iedereen kan inloggen en meespelen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Veel rekenkracht nodig
Hoe realistisch is het dat we in de toekomst zo’n massale VR-game als in de film kunnen creëren? Radioprogramma Nieuws en Co vroeg het aan George van Hal, wetenschapsjournalist en sciencefictionfan.
Eigenlijk is de situatie in de film helemaal niet zo ver weg, zegt van Hal. Grote online spellen die je met veel mensen tegelijk speelt, zoals World of Warcraft en Fortnite, bestaan al een tijdje. En van dat laatste is er nu ook een VR-versie. "Maar het echt zo vloeiend en goed krijgen als in de film, dat is technisch nog wel een uitdaging."
Een ander verschil met de film, legt Van Hal uit, is dat het nu nog niet mogelijk is om met zoveel mensen tegelijk in dezelfde virtuele wereld te zijn. Op dit moment zijn spelers van online games meestal nog verdeeld over verschillende servers, waardoor dus niet iedereen elkaar kan tegenkomen in het spel. Om iedereen op één server te laten spelen, zoals in de film, zou extreem veel rekenkracht nodig zijn.
Virtueel knuffelen
Naast een VR-bril dragen de personages in de film ook speciale pakken, waarmee ze de virtuele omgeving niet alleen kunnen horen en zien, maar ook voelen. Van Hal: "Op die manier kun je elkaar zelfs een knuffel geven in die wereld, en het gevoel hebben dat dat echt gebeurt." Die VR-pakken bestaan nog niet echt, zegt Van Hal, maar er zijn bijvoorbeeld wel al speciale handschoenen op de markt die trillingen afgeven. Toch zijn die nog niet zo ver dat ze de werkelijkheid echt benaderen.
Hoe realistisch is het dat we straks leven in een virtuele wereld? Lees en zie meer op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus