Een selfie? Zo plat. Hier is de 3D-selfie
- Nieuws
- Een selfie? Zo plat. Hier is de 3D-selfie
[NTR - RAD1] Een app waarmee je, gewoon met je smartphone, een 3D-scan kunt maken van een schoen of een stoel. Of van jezelf natuurlijk. De app beleeft zaterdag zijn vuurdoop op de Campus Party in Utrecht, “opdat het creatieve proces meer de ruimte krijgt, en je niet langer afhankelijk bent van multinationals”.
Eerder deze week lanceerde de Utrechtse Campus Party al de eerste robotbaby’s, maar het feestje is nog lang niet voorbij. Zaterdag mag hoogleraar visual computing Theo Gevers zijn geesteskind presenteren: een app waarmee je elk object in je omgeving in 3D kunt scannen met je smartphone. Op dit moment heb je daar nog een speciaal opzetstukje met twee camera’s voor nodig, maar Gevers is ervan overtuigd dat smartphones in de zeer nabije toekomst af-fabriek met een dubbele camera aan de achterkant worden uitgerust.
“En dan gaat er een hele nieuwe wereld open,” aldus Gevers. “Je kunt dan niet alleen alles in 3D inscannen, maar ook in 3D delen.” Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe bril, die je dan eerst rustig kunt uitproberen op je virtuele hoofd voor je hem online aanschaft. Of loop uitgebreid virtueel door je toekomstige huis, nadat je het hebt ingericht met meubels naar eigen keuze. Toekomstmuziek? “We doen nu een grote pilot met een makelaar waarbij we huizen inscannen voor virtuele bezichtingen”, aldus Gevers.
Ruim baan voor creativiteit
De logische volgende stap is natuurlijk om die driedimensionale scans uit te printen met een 3D-printer. “Er zijn nu nog niet zoveel mensen met een 3D-printer, maar je kunt het ook laten doen door een bedrijf, of door je buren.” En maak dan jullie borst maar nat, multinationals: “Die hele massaproductie die we kennen sinds de Industriële Revolutie, zal denk ik in de toekomst overboord worden gegooid. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun eigen stoel inscannen en die helemaal gaan bewerken, zodat het creatieve proces meer de ruimte krijgt, en je niet langer afhankelijk bent van multinationals.”
En er gloren ook medische toepassingen. Gevers is ook betrokken bij een pilot met het brandwondencentrum in Beverwijk, voor het inscannen van brandwonden. "De patiënt kan dan [gewoon thuis] een keer per week zijn wond scannen, en dan kan de arts het helingsproces monitoren”. De patiënt hoeft daarvoor dan niet meer naar het ziekenhuis, wat niet alleen goedkoper is, maar ook comfortverhogend.
Genoeg nuttige toepassingen kortom. Maar gezien de preoccupatie van de gemiddelde mens met zichzelf zou het ons niet verbazen als smartphonegebruikers deze nieuwe techniek vooral ook gaan gebruiken om zichzelf van het platte scherm los te weken en in 3D met de wereld te delen. Het tijdperk van de 3D-selfie lijkt nabij.