De missie naar '16 psyche' is de missie naar onze eigen kern
- Nieuws
- De missie naar '16 psyche' is de missie naar onze eigen kern
De missie naar de planetoïde 16 Psyche, die volgend jaar vertrekt, wordt de eerste onderzoeksmissie naar een metalen hemellichaam. Hens Zimmerman legt in de podcast Zimmerman in Space uit waarom dat belangrijk is.
Ergens tussen baan van de planeet Mars en de planeet Jupiter cirkelt een nietsvermoedend stuk materie met de naam 16 Psyche. Met een diameter van zo’n 200 kilometer is dit een van de grotere planetoïden, zeker in de top-20 van bekende planetoïden. 16 Psyche draait in ongeveer vijf jaar in een elipsvormige baan om de zon, en daarnaast elke vier uur om haar eigen as, en werd al in 1952 ontdekt.
In augustus 2022 zal naar verwachting het Psyche-ruimteschip gelanceerd worden, om er in 2026 te arriveren en zo’n twee jaar onderzoek te doen. Dat zou dan voor het eerst zijn dat de mens onderzoek doet aan een metalen hemellichaam.
Oog in oog met onze eigen kern
Want inderdaad: 16 Psyche bestaat voor een groot deel uit metaal, nikkelijzer om precies te zijn. Laat de kern van onze eigen planeet Aarde nu ook uit precies datzelfde metaal bestaan. Maar terwijl het lastig is om af te dalen naar de metalen kern van onze Aarde, kunnen we de planetoïde wel bezoeken. Dan zouden we min of meer oog in oog met de kern van onze Aarde komen te staan.
Dat zou ons veel informatie kunnen verschaffen over de oorsprong van ons zonnestelsel en daarmee over het ontstaan van onze eigen aarde. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of 16 Psyche ook water bevat, en een magnetisch veld bevat. Wel bevat de planetoïde zeer waarschijnlijk ook de edelmetalen platina en goud.
Vanaf 2026 kan langzamerhand de informatie gaan binnendruppelen die nieuwe inzichten moet gaan geven in 16 Psyche, onze Aarde en ons zonnestelsel.
De podcast Zimmerman in Space luister je via NPO Radio 1, NPO Luister of de andere podcastkanalen.