Vliegt deze robotvogel straks precies als een echte vogel?
- Nieuws
- Vliegt deze robotvogel straks precies als een echte vogel?
Vergeet drones, er zijn nu ook robots die als vogels door de lucht fladderen. Maar helemaal natuurgetrouw vliegen ze nog niet. Onderzoekers van de Universiteit Twente kregen een grote Europese subsidie om hun robotvogel verder te ontwikkelen.
Robot van de toekomst vliegt precies zoals een echte vogel
De droom is misschien wel zo oud als de mens zelf: je vleugels uitslaan en kunnen vliegen als een vogel. Het is nog geen mens gelukt, maar er bestaan inmiddels wel robots die het kunnen. De Robird bijvoorbeeld, die vanaf een afstandje nauwelijks van een echte vogel te onderscheiden is. Deze robotvogel kan worden ingezet om echte vogels weg te jagen van plekken waar ze hinder of gevaarlijke situaties veroorzaken, zoals vliegvelden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zo snel als een valk
Nieuws en Co ging kijken in het lab van Stefano Stramigioli, professor robotica aan de Universiteit Twente, waar de robotvogel werd ontwikkeld. Wat de Robird uniek maakt, vertelt Stramigioli, is de snelheid waarmee hij kan vliegen: zo’n 80 kilometer per uur – zo snel als een valk – bij windkracht 4 of 5. Sturen doet hij met zijn staart, en zijn vleugels genereren de kracht om te vliegen.
Toch vliegt de robotvogel nog lang niet perfect. Nu klapwiekt hij bijvoorbeeld nog symmetrisch, terwijl een echte vogel met beide vleugels tegelijkertijd verschillende bewegingen kan maken.
Zelf kunnen opstijgen
Een Europese wetenschapsbeurs van 2,8 miljoen euro moet daar verandering in brengen. De onderzoekers willen beter leren begrijpen hoe vliegen van (robot)vogels precies werkt, zodat ze de Robird nog natuurlijkere bewegingen kunnen laten maken. De robot die ze voor ogen hebben, kan zelf opstijgen en stuurt door zijn linker- en rechtervleugel verschillend te bewegen.
De kennis die de onderzoekers in dit project opdoen, vertelt Stramigioli, heeft mogelijk ook andere toepassingen. We kunnen er bijvoorbeeld meer door leren begrijpen over vergelijkbare systemen, zoals windmolens, drones en de bladen van scheepsschroeven.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus