Sport
NOS

'PSV heeft meer dan twee keer langer in overtal gestaan dan andere eredivisieploegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV heeft meer dan twee keer langer in overtal gestaan dan andere eredivisieploegen'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: de langverwachte topper tussen AZ en PSV veranderde zaterdagavond al binnen tien minuten in een wedstrijd zonder spanning, dankzij een vroege rode kaart voor AZ-verdediger David Møller Wolfe. Sinds de komst van PSV-coach Peter Bosz heeft de club uit Eindhoven meer dan twee keer zoveel minuten in overtal gestaan dan andere eredivisieploegen", ziet Frouws.

Video niet beschikbaar

Als AZ-verdediger David Møller Wolfe in de tiende minuut van het veld moet, weet het thuispubliek in het AFAS-stadion genoeg: dit gaat een lange wedstrijd worden. Møller Wolfe heeft zojuist de doorgebroken PSV'er Guus Til neergehaald. Het contact is licht, maar de overtreding wordt bestraft met een directe rode kaart. Voor de koploper uit Eindhoven volgt een dominante eerste helft waarin het met 0-2 voor komt te staan, door doelpunten van Luuk de Jong en Noa Lang.

Zien we hier het geluk van de regerend en wellicht aanstaand landskampioen? Ligt eraan hoe je het bekijkt, zegt data-analist Bart Frouws. "PSV heeft sinds de komst van Peter Bosz het vaakst een tegenstander zien vertrekken met een rode kaart: zeven keer", begint hij zijn uitleg. "Maar FC Utrecht volgt met zes keer. In absolute zien is dat dus niet veel meer dan andere ploegen."

Vooral de timing van de rode kaarten is interessant, vervolgt Frouws. "Vijf van die rode kaarten tegen PSV, werden in het eerste half uur van de wedstrijd gegeven. Als je dat bij elkaar optelt, kom je uit op meer dan twee keer zoveel minuten in overtal dan alle andere eredivisieteams."

Aansluitingstreffer

De vroege rode kaart gaf PSV voor rust de mogelijkheid om rustig op zoek te gaan naar een grotere voorsprong. Daar slaagde het niet in, en de ploeg van Bosz had het aan zichzelf te danken dat het in de slotfase nog spannend werd. Met een goal in de negentigste minuut tekende Denso Kasius voor de aansluitingstreffer, maar er kwam geen gelijkmaker.

Quote

De Jong is in iedere wedstrijd die hij dit seizoen heeft gespeeld, betrokken geweest bij een goal

Data-analist Bart Frouws over PSV-spits Luuk de Jong

Het verval tussen de dominante eerste helft en de futloze tweede was groot, zegt Frouws. De zwaarste onvoldoende is voor Olivier Boscagli, die in de tweede helft opvallend vaak balverlies leed. "Hij had in de tweede helft met afstand de meeste mislukte passes. Een kwart van alle passes die de mist in gingen, kwamen van zijn voet."

PSV had het geluk dat het onmachtige AZ daar op eigen veld geen gebruik van kon maken. De Eindhovense koploper is na negen eredivisieduels nog altijd foutloos en heeft 27 punten. Ook in Alkmaar toonde aanvoerder De Jong zich weer van grote waarde door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen.

Favoriete tegenstander

En dat is geen toeval, ziet Frouws: AZ is statistisch gezien de favoriete tegenstander van de 34-jarige spits. "Hij heeft nu veertien doelpunten gemaakt tegen AZ. Alleen Willy van der Kuijlen heeft er met zestien goals meer gemaakt in de historie van de eredivisie. De jong is in iedere wedstrijd die hij dit seizoen heeft gespeeld, bij minimaal één goal betrokken geweest in de vorm van een doelpunt of assist."

Volgens de aangeschoven studio-analist Maurice Steijn blijft de spits zich ontwikkelen. "In de Champions League hebben we hem zien verdedigen en zien knokken voor zijn team. Je ziet dat het hem niet meer alleen om het maken van goals gaat. Hij pakt de verantwoordelijkheid die van hem verwacht wordt als aanvoerder van PSV, en daar verdient hij alle credits voor."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie