Sport
NOS

De Toursupporter: de ongeneeslijk zieke man die nog één keer de Tour wil meemaken

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Toursupporter: de ongeneeslijk zieke man die nog één keer de Tour wil meemaken

Wielerliefhebbers komen uit alle landen en streken. De mooiste wielerverhalen vind je dan ook langs het parcours van de Tour. In de rubriek De Toursupporter spreekt verslaggever Edwin Cornelissen dagelijks met een opvallende supporter langs het parcours. In deze aflevering: de ongeneeslijk zieke man die zijn oud-buurman aan het werk wil zien.

Video niet beschikbaar

Soms zijn er van die dagen waarop het levensgeluk de Ronde van Frankrijk overstijgt. Dat geldt in het bijzonder voor de man die verslaggever Edwin Cornelissen deze zondag tegenkwam bij de tourbus van Team dsm-firmenich PostNL. De man is ongeneeslijk ziek en is door een oud-buurman, die in de Tour werkt, uitgenodigd.

"Ik heb vroeger zelf gefietst, op amateurbasis. De spanning, de entourage, het is geweldig om te zien", zegt de man, die midden in een kuur zit. "Het was een diepgewortelde wens om nog één keer in mijn leven de Tour mee te maken. Het is onvergetelijk, erg emotioneel."

Knop omzetten

De Tour verschaft afleiding. "Zo kan ik de knop even omzetten", verklaart hij. "Met familie en mijn oud-buurman herinneringen ophalen, dat is de charme. En de sfeer is fantastisch. Het geeft heel veel geluk."

Hij heeft in het bijzonder bewondering voor Jonas Vingegaard, de Deen die in april tijdens de Ronde van Vlaanderen zwaar ten val kwam en meerdere botbreuken opliep. Drie maanden later strijdt de 27-jarige renner van Visma-Lease a Bike om de Tourzege. "Die over-mijn-lijk-mentaliteit heb ik ook", zegt de man. "Die vechtersmentaliteit is echt een parallel met het wielrennen. Pluk de dag."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie