Sport
NOS

Hockeyers blikken terug op gouden finale én Telgenkamp-akkefietje: 'Is enorm opgeblazen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeyers blikken terug op gouden finale én Telgenkamp-akkefietje: 'Is enorm opgeblazen'

De Nederlandse hockeymannen hebben na 24 jaar weer olympisch goud veroverd. In een zenuwslopende finale tegen Duitsland, die eindigde in een 1-1 gelijkspel, bleek Nederland in de shoot-outs de sterkste. Keeper Pirmin Blaak, aanvoerder Thierry Brinkman en coach Jeroen Delmee blikken terug op deze historische overwinning en vertellen hoe de avond na de finale was.

Video niet beschikbaar

Hoe hebben de mannen de nacht beleefd? Aanvoerder Thierry Brinkman: "Een paar uurtjes". Blaak: "Ik ben iets eerder weggegaan, dus ik heb lekker geslapen vannacht." Brinkman vertelt hoe de nacht verlopen is: "We hebben tot zo laat mogelijk feest gevierd in het TeamNL-huis. Toen zijn we daarna in één of andere toko in Parijs beland - geen idee hoe het heet", vertelt hij lachend.

'Geen druk gevoeld'

Keeper Blaak blonk gisteren uit in de shoot-outs door er maar liefst drie te stoppen. Hoe deed hij dat? "Ik heb in het verleden heel veel shoot-outstrategieën gehad. Vijftien jaar geleden waren de shoot-outs nieuw en toen was ik er erg goed in. Maar de sport evalueerde verder en dan loop je op een gegeven moment weer achter", vertelt de keeper. "De laatste jaren liep ik tijdens de shoot-out meer achteruit, en nu dacht ik: no regrets, ik wil er vol in. Door bij de eerste shoot-out gelijk zo aan te vallen, breng je de andere nemers van Duitsland ook in twijfel."

Hoe ervoer Brinkman de shoot-outs? "Tijdens de shoot-outs voelde ik helemaal geen druk", vertelt hij. "Bij andere shoot-outs heb ik vaak spanning gevoeld, maar nu was ik juist helemaal rustig."

Quote

Het was jeugdige onbezonnenheid

Coach Jeroen Delmee over het vingertje van Duco Telgenkamp

'No regrets'

Coach Jeroen Delmee, die eerder als speler ook al goud won, benadrukt de focus op het no regrets. "We gingen de Spelen in met het doel om geen spijt te hebben, ongeacht de uitkomst. We hebben ons gericht op energie en gedrag in plaats van alleen op techniek."

'Ze timmerden de pot dicht'

Hij vertelt hoe ze Duitsers hebben bestreden: "Duitsland speelt altijd hele tactisch wedstrijden - die spijkeren gewoon de pot dicht. Die hebben daar een hele goede organisatie, die moeilijk te slechten is. Soms moet het dan niet met mooi hockey, maar gewoon heel lelijk. Uiteindelijk pompen we er twee ballen in en die vallen dan goed."

Akkefietje rondom Telgenkamp

Na de winnende inzet van Duco Telgenkamp ontstond enige onrust op het veld. De speler rende na de winnende shoot-out naar de keeper, waarbij hij zijn vinger op zijn mond zette en daarna een zacht tikje gaf op de helm van de doelman. Hoe kijken de hockeyers daar op terug? Blaak: "Ik vind het allemaal echt volledig overrated wat daar gebeurd is, het wordt enorm opgeblazen. Het is natuurlijk niet heel netjes wat er gebeurt, maar we werden in de media op scherp gezet door de Duitse keeper."

'Je zet elkaar niet op scherp via de media'

En via de media zet je elkaar in principe niet op scherp, vindt de keeper: "Hij deed dat wel. En dan na het winnende moment: Duco doet dat vingertje voor de mond, en dat is iets wat je vaker ziet in sport, maar het tikje op z'n helm is niet nodig." Daarna ontploft het in de media, zag de keeper: "Maar de Duitsers waren daarna super netjes tegen ons op de persconferentie." Delmee voegt toe: "De media is een beetje op zoek naar sensatie, en dit was even sensatie. Het was jeugdige onbezonnenheid, hij had er daarna ook gelijk spijt van."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie