Sport
EO

'We kunnen niet van sporters eisen om het WK in Qatar te boycotten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We kunnen niet van sporters eisen om het WK in Qatar te boycotten'

Het Nederlands elftal begint volgende maand aan de kwalificatiereeks voor het WK voetbal in Qatar. Als Oranje zich plaatst, moeten we dan wel gaan? Die discussie is weer losgebarsten nadat de Britse krant The Guardian becijferde dat er 6500 arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van de stadions. Maar heeft het boycotten van het WK wel zin?

In Dit is de Dag gingen sportjournalist Thijs Zonneveld, SP-Kamerlid Sadet Karabulut en Ruud Bosgraaf van Amnesty International in gesprek.

Video niet beschikbaar

Zonneveld vraagt zich af hoeveel het opschiet als alleen Nederland zou zeggen 'we gaan niet'. "Maar ik ben er wel voor dat grote landen en belangrijke voetballanden de discussie openen om ervoor te zorgen dat het WK wellicht ergens anders plaatsvindt."

Geen delegatie

Karabulut wijst op de 6500 arbeiders die zijn omgekomen bij de bouw van die stadions. "Die stadions, waar we straks juichend voetbal zitten te kijken, zijn gebouwd met het bloed van die arbeiders. En nog steeds worden heel veel van de buitenlandse werknemers niet goed behandeld, en dat is nog netjes geformuleerd. Ze worden als slaaf behandeld."

Ze pleit daarom voor een boycot, maar niet zozeer van de sporters. Ze wil vooral niet dat er een officiële delegatie uit Nederland naar Qatar afreist. "Het minste wat we zouden kunnen doen is om geen officiële delegatie te sturen, als de misstanden niet worden opgelost. Dat onze minister-president of de koning niet vrolijk een biertje gaat drinken daar."

'Boycot werkt contraproductief'

Amnesty International doet al acht jaar onderzoek naar Qatar, vertelt Bosgraaf. Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk over de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions. Toch denkt Bosgraaf niet dat we het WK moeten boycotten. "Dat kan zelfs contraproductief zijn, omdat als het WK niet door zou gaan, dat ook een deel van die arbeiders werkloos wordt en naar huis gestuurd wordt. En ondanks hun slechte situatie is dat erg, want hele families zijn afhankelijk van de inkomsten van deze mensen. Een boycot gaat niet heel veel helpen om de omstandigheden van die arbeiders te verbeteren. En dat is voor Amnesty toch de kern."

Bosgraaf kijkt voor eventuele verbeteringen vooral naar de FIFA. "Die moeten onder druk gezet worden om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden drastisch verbeteren. Dat lijkt ons belangrijker dan niet te gaan, want dat gaat die arbeiders niet helpen."

Sporters zijn slechts passanten

Ook Zonneveld denkt dat een belangrijke rol is weggelegd voor sponsoren, bonden en sporters die deelnemen. "Als je ze er altijd mee laat wegkomen dat ze toernooien organiseren, blijft dit een praktijk die constant doorgaat. En dat zie je aan Qatar, want die halen talloze toernooien binnen."

Toch wil hij een boycot niet op het bord van de sporters leggen. "Dat zijn vaak maar passenten en die hebben één of twee kansen in hun leven om aan zo’n groot toernooi mee te doen. Ik vind het te makkelijk om tegen sporters te zeggen: lossen jullie het maar op. Terwijl het probleem is veroorzaakt door de FIFA, de sportbonden de sponsoren."

Bosgraaf is het met hem eens. "Individuele sporters moet je daar niet te veel mee lastig vallen. Het is prachtig als ze zich uitspreken, maar we vinden niet dat we kunnen eisen dat ze niet gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie