Sport
NOS

'Eredivisiespelers worden onderbelast, ze krijgen te vaak kramp binnen negentig minuten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eredivisiespelers worden onderbelast, ze krijgen te vaak kramp binnen negentig minuten'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: in een bloedeloze wedstrijd deelden sc Heerenveen en PEC Zwolle de punten. In het Abe Lenstra-stadion werd het 1-1. "Ik verbaas me enorm over het aantal spelers met kramp binnen negentig minuten", aldus de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant. "Ik denk dat eredivisiespelers onderbelast worden."

Video niet beschikbaar

Het is de 64ste minuut als Dimitris Rallis noodgedwongen van het veld moet. De 19-jarige centrumspits van Heerenveen had vijftig minuten eerder nog voor de gelijkmaker (1-1) gezorgd in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, maar na weer een krampaanval kan hij niet meer verder.

Trainingsschema's

"Ik verbaas me hier enorm over", zegt de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant. "Ik denk dat eredivisiespelers onderbelast worden. Dat ze met alle schema's die er zijn, veel te voorzichtig zijn. Ik denk dat ze doordeweeks gewoon te weinig doen bij hun clubs, en dat alle geleerden die over de trainingsschema's gaan veel te voorzichtig zijn. Ik zie het eigenlijk bij iedereen; eredivisiespelers krijgen te veel kramp binnen de negentig minuten. Dat vind ik niet kunnen."

Quote

Ik denk dat eredivisiespelers doordeweeks gewoon te weinig doen bij hun clubs

Studio-analist Robert Maaskant over de vele krampgevallen in eredivsiewedstrijden

Het is opvallend dat kramp ook een terugkerend thema is in een wedstrijd als Heerenveen-PEC. Van een zwaarbevochten duel was amper sprake, in het Abe Lenstra-stadion stonden twee ploegen uit de onderkant van de middenmoot tegenover elkaar. "Ik denk dat PEC het meest tevreden mag zijn met een gelijkspel", vervolgt Maaskant.

Kanttekening: in Heerenveen trof PEC een ploeg die dit seizoen nog moeilijk aan de praat te krijgen is. Trainer Robin van Persie is bezig aan zijn eerste seizoen en wordt al geroemd om zijn spelvisie, maar de resultaten blijven uit. "Bijna niemand durft te zeggen dat Heerenveen tegenvalt, omdat Van Persie daar zit", zegt de studio-analist. "Die heeft enorm veel sympathie. Maar de resultaten vallen gewoon tegen."

Geen droomvoetbal

Ook het spel zelf laat regelmatig nog te wensen over, zegt Maaskant. "Iedereen denkt dat Heerenveen droomvoetbal kan spelen, maar dat lukt met deze selectie gewoon niet." En dus, vervolgt hij, moet de huidige nummer veertien van de eredivisie soms gewoon tevreden zijn met een gelijkspel tegen PEC, dat op de dertiende plaats van de ranglijst staat. "PEC doet het aardig en kan dit seizoen gewoon een stevig in de middenmoot eindigen."

De tegenvallende resultaten komen voor een deel voort uit pech, vult Frouws aan. "Ze hebben dit seizoen tweemaal gelijkgespeeld, en in beide wedstrijden hadden ze op meer mogen rekenen. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid kansen die ze hebben gekregen, het aantal kansen dat ze hebben weggegeven. Heerenveen heeft pech met de afronding en de manier waarop ze een aantal doelpunten hebben moeten incasseren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie