Sport
NOS

'PSV evenaart record niet, puntenverlies na champagnebenen gebeurt vaker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV evenaart record niet, puntenverlies na champagnebenen gebeurt vaker'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: een kleine week na het vieren van de landstitel moet PSV een streep zetten door het perspectief op het beste eredivisieseizoen ooit. De kampioen uit Eindhoven kwam zondag niet verder dan een gelijkspel (1-1) bij Fortuna Sittard, de nummer elf van de ranglijst. Daardoor kan PSV het puntenrecord dat Ajax 52 jaar geleden neerzette, niet meer evenaren. "Puntenverlies door champagnebenen komt wel vaker voor."

Video niet beschikbaar

Het leek geen lastige opgave. De laatste twee duels van het seizoen winnen en PSV zou de beste eredivisieploeg ooit zijn geweest. De formatie van trainer Peter Bosz zou het seizoen in dat geval met 93 punten hebben afgesloten, iets wat Ajax in het seizoen 1971/72 (omgerekend naar het huidige puntensysteem) ook was gelukt. Het verschil: de huidige kampioen uit Eindhoven heeft een veel beter doelsaldo. En dus zou de prestatie van PSV nét iets beter zijn geweest. Het gaat om de details.

Champagnebenen

Door het gelijkspel (1-1) bij Fortuna Sittard gaat er dus een streep door dat streven. Nieuw is het in ieder geval niet. Puntenverlies door champagnebenen komt wel vaker voor, legt data-analist Bart Frouws uit, doelend op de duels die volgen na een uitgebreid kampioensfeest. Hij noemt Feyenoord, dat vorig jaar de titel pakte, als voorbeeld. "Nadat ze terug waren gekomen van een trip naar Ibiza, verloren ze op de laatste speeldag van Vitesse."

Quote

Het helpt niet mee als je paracetamol nodig hebt om zo'n wedstrijd te kunnen spelen

Data-analist Bart Frouws over de duels na een kampioensfeest

Voor nog een voorbeeld hoeven we Eindhoven overigens niet uit, vervolgt Frouws. Nadat PSV in 2018 het landskampioenschap drie duels voor het einde had gevierd, kwam de ploeg in de resterende duels niet verder dan driemaal een gelijkspel. "Het speelt een rol als je je kampioensroes nog niet hebt uitgeslapen of een paracetamol nodig hebt om zulke wedstrijden te kunnen voetballen."

Geen slapeloze nachten

Volgens de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant was vooraf al te zien dat PSV het zondag rustiger aan zou doen in Limburg. "Bosz gaf een signaal door de vaste basisspelers niet op te stellen. En als je het feestje al hebt gevierd, is de spanning er wel vanaf." Maaskant denkt niet dat het mislopen van het illustere record voor slapeloze nachten zal zorgen bij de 60-jarige coach. "Misschien denkt hij even: jammer, maar we moeten door. Ik denk niet dat het een enorm ding is. Wat wel zwaar zal hebben geteld, is het vieren van zijn eerste kampioenschap."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie