Sport
NOS

'Sinds de komst van Jans heeft geen team meer punten gepakt na achterstand dan FC Utrecht'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sinds de komst van Jans heeft geen team meer punten gepakt na achterstand dan FC Utrecht'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: FC Utrecht staat na acht speelronden op een verrassende tweede plaats in de eredivisie, na een 3-2-thuiszege op RKC Waalwijk. Utrecht incasseerde een vroege tegengoal, maar herpakte zich uitstekend. Bij de ploeg van trainer Ron Jans is veerkracht het sleutelwoord, ziet Frouws. "FC Utrecht heeft altijd de veerkracht om terug te komen van een achterstand", verklaart hij. "Sinds de komst van Jans heeft geen enkele ploeg meer punten gepakt na een achterstand dan FC Utrecht."

Video niet beschikbaar

Een tweede plaats na acht speelronden, supporters die gekscherend spreken van een plek in de Champions League en kampioensschaaltjes op de tribune. "Ik kan er intens van genieten", zegt de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant. "FC Utrecht gaat geen tweede eindigen in deze competitie, maar iedereen gaat er vooralsnog volleig in mee. Dat is een groot compliment voor Jans, die Utrecht heeft omgezet in een ploeg die in zichzelf gelooft en die continu blijft gaan."

Waar de club uit de Domstad vorig seizoen onder Michael Silberbauer nog laatste stond in de eredivisie, kent Utrecht dit seizoen een verrassend goede start van de competitie. Veerkracht is daarbij het sleutelwoord, ziet data-analist Bart Frouws. "FC Utrecht heeft altijd de veerkracht om terug te komen van een achterstand", verklaart hij. "Sinds de komst van Jans heeft geen enkele ploeg meer punten gepakt na een achterstand dan FC Utrecht."

Evenaring van record

Utrecht doet dat vaak door wedstrijden slechts met één doelpunt verschil te winnen. Zo ook de laatste vijf competitiewedstrijden, waaronder het duel van zaterdagavond. RKC kwam in de 80ste minuut terug tot 3-2, na een benutte strafschop van de ingevallen Richonell Margaret. "Het leek wel alsof ze dachten: laten we die reeks in stand houden en een penalty weggeven", grapt Frouws. De laatste negen winstpartijen werden met één goal verschil gewonnen. "Dat is een evenaring van het record van Utrecht."

Quote

Hij heeft in de laatste acht duels meer assists gegeven dan in de 92 wedstrijden daarvoor

Data-analist Bart Frouws over Souffian El Karouani

Maaskant noemt een aantal spelers die een belangrijke bijdrage hebben in die standvastigheid. Aanvoerder en routinier Nick Viergever bijvoorbeeld. "Maar de meest opvallende spelers, vind ik Paxten Aaronson." De 21-jarige Amerikaan wordt gehuurd van Eintracht Frankfurt. "Hij brengt alles wat je op dit moment in de ploeg kan vinden: dynamiek, de energie die in een wedstrijd zit, het scorend vermogen", verklaart Maaskant de kwaliteiten van de Amerikaans international. "Het is een genot om naar te kijken."

Volgens Frouws is Souffian El Karouani, in 2023 overgekomen van NEC, de meest opvallende speler van Utrecht. "Hij speelde tegen RKC zijn honderdste wedstrijd in de eredivisie", zegt de data-analist over de linksback die de assist voor de 1-1 leverde. "In de laatste acht duels heeft hij meer assists gegeven dan in de 92 wedstrijden daarvoor, om maar aan te geven dat hij het de laatste weken echt heel goed doet."

Opgebloeid na transfer

Frouws maakt de vergelijking met Bart van Rooij, de 23-jarige rechtsback deze zomer de overstap maakte van NEC naar FC Twente en in Enschede is opgebloeid. "Zij zijn goede voorbeelden van spelers die toe waren aan een transfer. Ze waren jarenlang backs bij NEC en deden het daar goed, maar je had toch het idee: wanneer komt er wat meer uit? In een nieuwe omgeving zijn ze echt beter geworden."

"Dat gevoel heb ik ook bij Joey Veerman", vervolgt Frouws. "Daarbij denk ik ook dat hij een andere omgeving nodig heeft om nog beter te worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie