Sport
KRO-NCRV

Waarom het FIFA niet gaat lukken om de provisies van spelersmakelaars in te perken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het FIFA niet gaat lukken om de provisies van spelersmakelaars in te perken

Voetbalbond FIFA wil dat er een limiet komt op de provisies die transfermakelaars opstrijken. Of het plan van FIFA kans van slagen heeft is te betwijfelen, denkt voetbaljournalist Tom Knipping. "Gaat FIFA de geldstromen controleren, dan zullen er ongetwijfeld weer nieuwe manieren worden gevonden om op dezelfde bedragen te kunnen komen."

Video niet beschikbaar

In de wereld van de voetbaltransfers gaat jaarlijks 6 à 7 miljard euro rond. Geschat wordt dat tussen de half en één miljard euro daarvan aan de strijkstok van spelersmakelaars blijft hangen.

Transfer Pogba

Grootverdiener is makelaar en zaakwaarnemer Mino Raiola die rond de transfer van de Franse speler Paul Pogba maar liefst 50 miljoen euro opstreek. Dit heeft er volgens Voetbal International-journalist Knipping voor gezorgd dat FIFA versneld met maatregelen wil komen om de hoogte van de provisies aan banden te leggen.

Dit plan is een advies van de stakeholders committee. Dit comité van belanghebbende uit de voetballerij uit verschillende landen, is opgericht om het bestuur van FIFA te adviseren. Donderdag worden de adviezen volgens Knipping aan het bestuur voorgelegd. "Het moet gek lopen als ze niet worden aangenomen."

Oerwoud aan makelaars

FIFA is niet per definitie tegen de hoogte van de transfersom, maar wel tegen het gedeelte dat in de zakken van de makelaars verdwijnt. Volgens Knipping is er nu eigenlijk een heel 'oerwoud aan spelersmakelaars' en betrokkenen die een graantje meepikken. Sinds 2015 is er geen officieel examen meer om spelersmakelaar te worden, waardoor iedereen zich op de markt kan begeven. Ook zijn er dus geen maxima aan provisies en daarom kunnen mannen zoals Raiola doen wat ze willen.

Betalingsconstructies

Of een examen of een zogenoemde salaris 'cap’ de oplossing is, valt volgens Knipping dus te betwijfelen. "FIFA heeft in het verleden vaker geprobeerd om maatregelen te nemen, maar de voetballerij is heel creatief in het bedenken van nieuwe betalingsconstructies. Je ziet dat makelaars dan facturen gaan sturen voor consultancy of scoutingcontracten." Zo zal de uiteindelijke hoogte van de provisie niet dalen.

Entertainmentindustrie

Volgens bijzonder hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers, is het betaald voetbal een entertainmentindustrie waar uiteindelijk de liefhebbers en de consument de prijzen omhoog stuwen. "Niemand betaalt 500 miljoen voor Pogba als ze niet denken dat hij het terug zou verdienen in de markt." Of de plannen van FIFA juridisch haalbaar zijn betwijfelt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie