Sport
NOS

3x3-basketballers pakken historisch goud in Parijs: 'Heb geen seconde geslapen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3x3-basketballers pakken historisch goud in Parijs: 'Heb geen seconde geslapen'

De 3x3-basketballers hebben gisterenavond geschiedenis geschreven door goud te winnen in de bloedstollende finale tegen Frankrijk op de Olympische Spelen in Parijs. De overwinning werd in de laatste seconden van de wedstrijd tegen Frankrijk binnengehaald, dankzij een geweldige tweepunter van Worthy de Jong. Vanochtend vroeg schoof hij samen met Arvin Slagter aan bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Geen seconde geslapen

Het feest na de overwinning is de hele nacht doorgegaan, vertelt Worthy de Jong: "Ik heb nog geen seconde mijn bed gezien. Nee, echt geen oog dicht gedaan, we zijn in een stuk doorgegaan." Het team genoot de hele nacht met vrienden en familie van het bijzondere moment. "Het is heel bijzonder om dit moment met hen te kunnen delen. Zij hebben ons enorm geholpen om naar dit moment te komen, dus dat is super", vertelt hij.

Onvergetelijk laatste moment

De Jong blikt terug op het beslissende moment, de miraculeuze laatste seconde waarin de bal er in vloog: "Ik dacht niet na, hooguit: die bal moet erin. Ik ging naar een plek waar ik me het meest comfortabel voelde. Daarna was het voor de goden." Het was een spannende wedstrijd waarin Nederland lange tijd achter stond, maar de inzet en vastberadenheid van het team werden uiteindelijk beloond.

Verdediging bepalend

Slagter benadrukt het belang van hun sterke verdediging tijdens het toernooi: "Met name de twee wedstrijden daarvoor hielden we de tegenstand onder de tien punten, wat ongekend is in onze sport. Dit gaf ons een goede kans om wedstrijden te winnen, zelfs als onze eigen scores minder waren."

Quote

Er is niks mooier dan het publiek stil te spelen.

Worthy de Jong, 3x3-basketballer

Frans publiek gaf 'extra motivatie'

De 3x3-basketballers speelde in het stadion voor een grotendeels Frans publiek. Maar dat gaf de Nederlanders enkel extra motivatie, vertelt De Jong: "Er is niks mooier dan het publiek stil te spelen. Na mijn schot aan het einde was het Franse publiek stil. Dat zijn de mooiste momenten voor mij als sportman."

3x3 basketbal op de kaart

De Jong en Slagter hopen dat deze overwinning de populariteit van basketbal in Nederland zal vergroten. "Het gaat mij niet alleen om 3x3 basketbal, maar om basketbal in zijn geheel", aldus De Jong. "Ik weet zeker dat miljoenen mensen nu zien hoe mooi deze sport is."

Toekomstplannen

Ondanks de euforie blijft De Jong nuchter over de toekomst: "We gaan beginnen met een dutje en dan zullen we wel zien wat de volgende stappen zijn. Ik ben nog lekker fit, dus wie weet wat er nog komt." Maar Slagter vertelt dat dit zijn laatste Spelen zijn: "Ik word in oktober 39. Op een gegeven moment is het ook tijd voor voor een nieuwe generatie. Ik heb twee kindjes thuis. Het vraagt ook heel veel van het thuisfront. Ik ben in de gelukkige positie geweest dat ik het jaren heb mogen doen en altijd met de volledige steun."

De historische overwinning van Nederland in het 3x3 basketbal zal de sport in Nederland waarschijnlijk een flinke boost geven, concludeert Slagter trots: "We hebben ons steentje bijgedragen om de sport in het goede daglicht te zetten."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie