Michael van Praag over Superjoden: 'fenomeen kun je niet oplossen'
- Nieuws
- Michael van Praag over Superjoden: 'fenomeen kun je niet oplossen'
Scheidend bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag concludeert na jaren dat hij zich 'helaas' moet neerleggen bij het woord 'Superjoden'. De term die door Ajax-supporters als geuzennaam wordt gebruikt, is volgens hem een 'hardnekkig fenomeen dat je niet kunt oplossen'.
Van Praag neemt maandag na elf jaar afscheid als voorzitter van de KNVB en was daarvoor ruim veertien jaar voorzitter van Ajax. Wat hem betreft verdwijnt de term liever vandaag dan morgen, maar het is hem - en talloze bestuurders na hem - niet gelukt de term uit te bannen. "We hebben alles geprobeerd. Praatavonden, uitleggen wat het met mensen doet.”
Ajaxsupporters realiseren zich niet dat zij hier de oorzaak van zijn
Hoewel het scanderen van 'Joden' of 'Superjoden' niet antisemitisch bedoelt wordt, roept het vaak wel een antisemitische tegenreactie op. "Ajaxsupporters realiseren zich niet dat zij hier de oorzaak van zijn en ze willen het dus niet veranderen."
Men zou zich volgens Van Praag moeten realiseren dat er een generatie is die de oorlog nog heeft meemaakt. "Zij hebben - net als ikzelf - veel familie verloren en vinden deze term erg vervelend."
Racisme en de KNVB
De afgelopen jaren heeft Van Praag met de KNVB verschillende plannen en programma's opgezet tegen racisme en homofobie in het voetbal. Hij herkent zich niet in de kritiek die voormalig profvoetballer Dries Boussatta had op de KNVB naar aanleiding van de racistische bejegening van Excelsior-speler Mendes Moreira bij FC Den Bosch. Boussatta vindt dat de KNVB maar wat roept, terwijl er niks gebeurd.
"Boussatta is een aardige man, maar hij moet zich wat beter informeren voordat hij dit soort teksten de wereld in slingert", zegt Van Praag. "Er gebeurt juist heel erg veel." Van Praag heeft in zijn tijd als voorzitter ingezet op racismepreventie. "De KNVB is niet van de statements en borden ophangen. Je moet een plan hebben. Wij hebben een plan en werken daar achter de schermen aan."
Stadionverbod
Waar de KNVB inzet op preventie moet de overheid meehelpen in de bestrijding. "Als je racisme in de stadions en spreekkoren wil bestrijden, dan heb je de hulp van de overheid nodig", denkt Van Praag. Net als in andere landen moet er in Nederland bij een stadionverbod een meldingsplicht komen. Alleen dan kun je de schuldigen ook echt uit de stadions weren.