Waar komt de beschaafde cultuur bij rugby vandaan?
- Nieuws
- Waar komt de beschaafde cultuur bij rugby vandaan?
Het is een agressieve contactsport, maar taferelen zoals bij voetbal kent rugby niet. Waar komt die beschaafdheid vandaan? Oud-rugbyer Mara Moberg legt het uit bij Spraakmakers.
Uitzendbureau
Zowel op als buiten het veld gaat het er bij rugby gemoedelijk aan toe. Uiteraard wordt er een hoop gebeukt, geduwd en geschopt, maar akkefietjes zijn er zelden. "Bij rugby zijn er bepaalde regels, bepaalde gedragsvormen en daar houdt iedereen zich aan", aldus Moberg.
Tik op de vingers
"Iedereen gaat respectvol met elkaar om", vervolgt Moberg. "Het is eigenlijk heel simpel en het is gewoon heel erg duidelijk." De oud-rugbyer haalt het moment dat er een kick plaatsvindt aan als voorbeeld. Daar krijgt een speler een minuut de tijd voor en is het "oorverdovend stil" op het veld én in het stadion. "Doe je dat niet, krijg je meteen een tik op je vingers."
Scheidsrechter
De scheidsrechter speelt daar een belangrijke rol in. Zo bepaalt de scheidsrechter wat wel en niet mag op het veld en heeft hij of zij een coachende rol. Bovendien mag alleen de aanvoerder in gesprek met de scheidsrechter. Ook bij voetbal wordt dit nu steeds vaker toegepast.
Elitesport
Bij rugby was het eigenlijk altijd al zo beschaafd. De sport, die is ontstaan in het plaatsje Rugby in Engeland, was in eerste instantie een "elitesport" en hield zich aan de "gentleman-cultuur." Dat geldt inmiddels niet meer, maar de regels worden nog altijd nageleefd. "Het is gewoon een spelregel en daar houdt iedereen zich aan", zegt Moberg.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!