Sport
NOS

'Landskampioen PSV scoort gewoon voor het plezier, het gaat allemaal zo makkelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Landskampioen PSV scoort gewoon voor het plezier, het gaat allemaal zo makkelijk'

Titelverdediger PSV heeft de transferonrust gisteren voor eventjes weggespoeld met een overtuigende zege op Almere City. In Flevoland werd het liefst 7-1 voor de ploeg van trainer Peter Bosz, die ondertussen moet dealen met defensieve zorgen en basisspelers die op zoek zijn naar een transfer. "PSV scoort gewoon voor het plezier, het gaat allemaal zo makkelijk."

Video niet beschikbaar

Het nieuwe eredivisieseizoen is pas drie speelronden onderweg, maar nu al rijst de vraag: wordt het weer zo'n seizoen als de vorige, waarin al na twee maanden wel zo'n beetje duidelijk was dat PSV de torenhoge titelfavoriet was? De aangeschoven studio-analist Robert Maaskant denkt van wel. "PSV steekt er met kop en schouders bovenuit", zegt hij, zich afvragend welke ploegen in staat zijn het de Eindhovenaren moeilijk te maken. "Er zullen best wat teams zijn die PSV in verdedigend opzicht pijn kunnen doen, maar PSV is wel echt de favoriet."

Blasé

Maaskant bespeurt niet alleen een nieuwe ronde van dominantie, maar ziet ook dat PSV met plezier voetbalt. Dat stemt tot tevredenheid bij de voormalig coach, want dat geldt lang niet voor ieder team. "Ik ben heel blij dat ik PSV bij ieder doelpunt collectief zie juichen. De sport is bedoeld om doelpunten te maken en daar moet je plezier uit halen. Soms zie je ploegen die niet eens meer blij zijn als se scoren." Maaskant heeft er maar één woord voor: blasé.

Aan de cijfers zal het in ieder geval niet liggen, ziet data-analist Bart Frouws. Drie wedstrijden, vijftien goals: slechts één ploeg maakte er meer in de eerste drie speelronden van een eredivisieseizoen. Dat was nota bene PSV zelf, twee jaar terug. "Een flauwe vergelijking: er zijn ploegen die dat aantal in ongeveer één seizoen bereiken", doelt hij op bijvoorbeeld FC Volendam in het begin van de jaren 70. "In 34 wedstrijden maakten die er destijds zestien."

Quote

PSV scoort gewoon voor het plezier, het gaat zo makkelijk

Data-analist Bart Frouws over de productieve voorhoede van de titelhouder

Sinds de komst van trainer Bosz, in de zomer van 2023, heeft de Eindhovense ploeg in alle wedstrijden gescoord, resulterend in een indrukwekkend gemiddelde van 3,4 goals per duel. "Geen enkele trainer noteerde zo'n hoog moyenne bij een club", schetst Frouws. PSV is bovendien op weg naar een fraai record: volgende week scoren in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles betekent een evenaring van het eigen record (54 eredivisiewedstrijden op rij). "Ze scoren gewoon voor hun plezier, het gaat zo makkelijk."

'Spelers gunnen elkaar een transfer'

Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal. Achter de schermen heerst er onrust op De Herdgang. Zo willen Olivier Boscagli en Walter Benítez - twee cruciale spelers - vertrekken, en het liefst zo snel mogelijk. Voor hen lonkt een toptransfer. Volgens Maaskant bereiken zulke transferperikelen overigens zelden de kleedkamer. "Als coach ben je er continu mee bezig, maar op het veld en in de kleedkamer wordt er relatief weinig over gesproken. Spelers gunnen het elkaar - die snappen dat iemand een goede transfer kan maken."

Dat verklaart wellicht waarom muitende spelers (na een verblijf van zeventien jaar wilde Jordan Teze niet meer trainen vanwege zijn naderende transfer naar AS Monaco) vooralsnog weinig effect hebben gehad op de uitslagen van PSV. Tekenende statistiek: tegen Almere City had PSV 74% balbezit - het laagste aantal dit seizoen. "In de andere wedstrijden hadden ze 78% en 75% balbezit - tegenstanders kunnen amper een vuist tegen ze maken. Dat lijkt me ook voor de tegenstander knap frustrerend."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie