Sport
BNNVARA

Woekerprijzen voor Ajaxkaarten lopen op tot in de duizenden euro's

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woekerprijzen voor Ajaxkaarten lopen op tot in de duizenden euro's

Voor meer dan 2000 euro naar Ajax - Tottenham? Terwijl de uitwedstrijd in Londen nog gespeeld moet worden, leveren kaarten voor de thuiswedstrijd grof geld op. Kaarten van 70 euro worden op internet aangeboden voor prijzen die oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro's. "Marktwerking" zeggen supporters Arnout en Eric in De Nieuws BV. Maar volgens SP-Kamerlid Peter Kwint moet het afgelopen zijn.

Video niet beschikbaar

Ajax-supporter Erik verkocht zijn kaartje voor 400 euro. Arnout krijgt nu al meer dan 2000 euro aangeboden voor zijn kaartje naar de wedstrijd in de Arena. En, op doorverkoopsite Stubhub is zelfs iemand die 8.500 euro vraagt voor een field ticket.

'De overheid vertikt het om iets te doen'

De woekerprijzen bij doorverkoop van tickets zijn SP-Kamerlid Peter Kwint al tijden een doorn in het oog: "Deze kaarten worden alleen maar opgekocht met als doel om er heel erg veel geld aan te verdienen. Daarmee wordt het voor een hele hoop fans die niet drie, vier of vijfhonderd euro of zelfs 8000 euro kunnen betalen, onmogelijk om een voetbalwedstrijd te bezoeken."

Quote

Deze kaarten worden alleen maar opgekocht met als doel om er heel erg veel geld aan te verdienen.

Peter Kwint

Daar is niets aan te doen. Wettelijk is namelijk op dit moment in Nederland helemaal niks geregeld om dat tegen te gaan. "We zijn een van de weinige landen in Europa waar de overheid het vertikt om hier iets aan te doen," aldus Kwint. "Het gaat mij om de toegankelijkheid van cultuur, vermaak en sport voor zoveel mogelijk mensen. Anderhalf jaar geleden heb ik een voorstel ingediend in de Tweede Kamer. Daar waren alle Kamerleden erg enthousiast over."

400 euro voor een kaartje

Kwint: "Het is met algemene stemmen aangenomen en vervolgens doet Minister van Engelshoven van D66 niks. Ze heeft er een jaar over nagedacht en vervolgens kwam ze alleen met een voorlichtingscampagne. Maar het probleem hierbij is echt niet dat mensen denken dat 8.500 euro de originele verkoopprijs is. Mensen weten best dat ze teveel betalen, maar willen gewoon heel graag naar dat voetbal."

Quote

Als iemand het waard vindt vindt hij het waard en dat koopt hij het en anders niet

Arnout

Met het doorverkopen van tickets wordt op dit moment dus veel geld verdiend. Ook Ajacied Eric zag zijn kans schoon: "Ik had al vernomen dat er bij de kwartfinale ook grof geld voor tickets betaald werd, dus ik dacht laat ik het gewoon eens proberen, wat de gek ervoor geeft. Ik heb er uiteindelijk 400 euro voor gekregen. Als we het geluk hebben dat we naar de finale gaan heb ik in ieder geval m'n ticket naar Madrid eruit."

En ook Ajax-supporter Arnout hoopt er financieel een leuk zakcentje aan over te houden: "Ik kreeg gister een bericht van een vriend dat er in de krant stond dat die prijzen redelijk hoog waren. Ik had het kaartje al een week. Het was niet de bedoeling om ze te verkopen, maar ik dacht: ik zet ze gewoon op Marktplaats, kijken wat er gebeurt en als ik ze niet verkoop ga ik zelf." Inmiddels heeft iemand 2.050 euro geboden op een van zijn kaarten.

Arnout: "Iedereen in de wereld kent een bepaalde waarde toe aan een product. Als iemand het waard vindt vindt hij het waard en dat koopt hij het en anders niet."

'Er is geen wet die dit verbiedt'

Kwint hoopt voor beide heren dat er niet heel goed gecontroleerd wordt. De kaarten staan op naam en Ajax heeft in de Algemene Voorwaarden staan dat doorverkopen verboden is. Tickets worden ongeldig gemaakt en er staat zelfs een stadionverbod van 1,5 jaar op. "Maar er is geen wet die dit verbiedt."

Kwint: "Op het moment dat je er een wet voor zou hebben, kun je het al aanpakken op het moment dat die kaarten te koop worden aangeboden. Dat is wat nu ontbreekt. Dan nog vind ik het weinig sympathiek om er zoveel geld aan te verdienen terwijl andere mensen heel graag naar het voetbal willen."

Quote

Er zijn manieren om dit aan te pakken

Peter Kwint

Een beperkt percentage

Kwint: "Ik vind het prima als je erachter komt dat je schoonmoeder jarig is en je van je kaartje af kunt. Ik vind het niet prima als je het als verdienmodel gebruikt." Daarom is Kwint nu bezig met een wetsvoorstel. "Dat moet ervoor zorgen dat dit verdienmodel onderuit gehaald wordt, bijvoorbeeld door alleen terug te verkopen aan de organisatie of een beperkt percentage van 10 procent bovenop de verkoopprijs. Er zijn manieren om dit aan te pakken."

Kwint is momenteel druk met het voeren van gesprekken met internationale partijen om te kijken hoe ze het daar geregeld hebben. Het schrijven van een wet is vrij ingewikkeld, dus hij hoopt tegen de tijd dat er volgend jaar weer Champions League halve finale gespeeld wordt een stuk verder te zijn. Een ding is zeker, als Ajax vanavond wint van Tottenham, kunnen we rekenen op nog hogere prijzen voor tickets op doorverkoopsites.

Woekerprijzen voor Ajaxkaartjes lopen op tot in de duizenden euro's

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie