'Meeste vrouwen voetballen nog tegen onkostenvergoeding'
- Nieuws
- 'Meeste vrouwen voetballen nog tegen onkostenvergoeding'
De emancipatie van het vrouwenvoetbal gaat niet snel genoeg, vinden sportjournalist Barbara Barend en Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal van Ajax. Hun initiatief V moet daar verandering in brengen. Want de meeste vrouwen voetballen nog tegen een onkostenvergoeding, zeggen ze in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Grote campagne
De campagne is om te beginnen zichtbaar op sociale media, vertelt Barend. "Er komen posts met de tekst 'ik ben v', waarmee mannen en vrouwen zich achter onze beweging scharen. Daarmee willen we versnellen dat er gelijkheid komt in het voetbal tussen meiden en jongens en mannen en vrouwen." Volgend jaar, tijdens het WK voor vrouwen, volgt een grote bewustwordingscampagne.
Er is een hoop werk aan de winkel, legt de oprichter van het blad 'Helden' uit. "Bij de Oranje Leeuwinnen gaat er best een hoop goed. Het hele EK wordt uitgezonden en de betalingen zijn gelijk. Maar daaronder is nog veel verborgen ongelijkheid. De meeste meiden voetballen tegen een onkostenvergoeding."
Verschil tussen mannen en vrouwen
Daphne Koster kan daar over meepraten. Ze was jarenlang jarenlang prof en speelde 139 interlands. "Ik kon er uiteindelijk van rondkomen, maar in de beginjaren ben ik docent bewegingsonderwijs geweest op een middelbare school en dat combineerde ik met professioneel voetbal."
Het verschil is niet goed te praten, maar wel te verklaren. "Ajax is opgericht in 1900, de vrouwenafdeling is er pas sinds 2012. Je bent toegevoegd aan clubcultuur. Vrouwen zijn pas in jaren zeventig gaan voetballen. Dus die zijn op een achterstand gezet. Je kunt niet in één keer zeggen: alles moet gekopieerd worden."
'Niet anti-vrouwenvoetbal'
Barend benadrukt dat het geen onwil is. "De meeste mannen die ik aanspreek, zeggen: je hebt een punt. Ik geloof echt niet dat al die mannelijke bestuursvoorzitters anti-vrouwenvoetbal zijn, ze hebben er niet over nagedacht. En dat is wat we met deze beweging zichtbaar willen maken."
Het heeft ook te maken met de organisatiecultuur, denkt ze. En zo'n cultuur verander je volgens haar niet zomaar. Het verhaal van voormalig bondscoach Vera Pauw heeft haar doen beseffen dat je alleen gelijkheid krijgt als de werkomgeving veilig is.
Stapje voor stapje
De emancipatie gaat met stapjes vooruit, en soms ook weer achteruit, ziet Koster. "Er zijn best wel eens momenten dat ik denk: ik ben er klaar mee en gooi de handdoek in de ring. Maar toch pak ik hem er weer uit en ga ik door. Ik voel en zie dat heel veel meiden willen voetballen en gezien en gehoord willen worden. Daarom wil ik het bespreekbaar maken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!