Sport
NOS

'PSV beste uit transferzomer gekomen, Feyenoord en AZ hebben veel verloren'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV beste uit transferzomer gekomen, Feyenoord en AZ hebben veel verloren'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: terwijl Feyenoord en AZ deze transferzomer belangrijke spelers zijn kwijtgeraakt, heeft PSV de transferzaken prima op orde gekregen. "PSV is weer topfavoriet nummer één voor de titel."

Video niet beschikbaar

Wat zegt een zomerse transferperiode over de titelkandidaten? Best veel, blijkt na de derde speelronde in de eredivisie. Terwijl regerend landskampioen PSV gewoon weer verder is gegaan waar het vorig jaar was gebleven, zijn concurrenten Feyenoord en AZ alweer achterop geraakt. Een verband met de transferperiode is te trekken: waar de Eindhovenaren de zomer transfervrij doorkwamen, verloren Feyenoord en AZ belangrijke basisspelers.

Meeste minuten

Daarvoor heeft data-analist Bart Frouws gekeken naar de elf spelers die vorig seizoen de meeste minuten maakten. PSV raakte daar maar twee van kwijt: Jordan Teze (vertrokken naar AS Monaco) en André Ramalho (terug naar Brazilië). Beide verdedigers zijn bovendien vervangen; Ryan Flamingo (van FC Utrecht) en Rick Karsdorp (van AS Roma) kwamen over.

Hoe anders is dat bij AZ. De vier spelers die vorig seizoen de meeste minuten achter hun naam hadden staan, vetrokken allemaal uit Alkmaar. "Met topscorer Vangelis Pavlidis zijn ze ook een heleboel doelpunten kwijtgeraakt." Bij Feyenoord vertrok onder meer aanvoerder Lutsharel Geertruida en middenvelder Mats Wieffer. "Onderaan de streep heeft PSV het top gedaan. Ze zijn wederom topfavoriet nummer één voor de titel."

Quote

Met het vertrek van Pavlidis zijn er bij AZ een heleboel doelpunten vertrokken

Data-analist Bart Frouws over de Griekse topscorer

Opvallend is dat juist bij Ajax iedere vaste waarde gebleven is. Dat terwijl de ploeg vorig seizoen het slechtste jaar uit de clubgeschiedenis beleefde. Frouws: "Daar hadden ze juist het idee: we moeten een aantal spelers naar de uitgang schuiven. Maar die zijn er allemaal nog steeds. Ik kan me voorstellen dat ze meer hadden verwacht van deze transferzomer."

Om de ploeg toch te versterken, kwam Oranje-international Wout Weghorst deze week over van Burnley. Een opvallende keuze, aangezien de club de beschikking heeft over Brian Brobbey.

'De Weghorst van vroeger is opgedroogd'

De aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek snapt de komst van Weghorst niet. "Ik vind hem geen Ajax-spits. De Weghorst van drie, vier jaar geleden, toen hij nog aan de lopende band scoorde, is een beetje opgedroogd. Het laatste anderhalf jaar heeft hij het niet laten zien, met uitzondering van zijn optredens bij het Nederlands elftal."

Weghorst past sowieso niet zo goed in de speelstijl van het huidige Ajax, vermoedt Verbeek. Daarvoor, zo legt hij uit, ontbreekt er te veel kwaliteit binnen de ploeg. "Ik denk niet dat Ajax op dit moment dusdanig dominant voetbal speelt en dat ze niet genoeg kansen creëren om hem in de zestien te vinden. Daar kan hij gevaarlijk zijn, zeker in de eredivisie, maar ik heb dan meer vertrouwen in Brobbey."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie