Sport
NOS

'De omschakeling van voetballen op Old Trafford naar thuis tegen NAC, is heel moeilijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De omschakeling van voetballen op Old Trafford naar thuis tegen NAC, is heel moeilijk'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: een halve week na het verrassende gelijkspel op Old Trafford tegen Manchester United (1-1), had FC Twente in eigen huis grote moeite met NAC Breda. Het werd slechts 1-0, door een benutte strafschop van Ricky van Wolfswinkel. "De omschakeling van voetballen op Old Trafford naar thuis tegen NAC, is in mijn ogen een van de moeilijkste dingen in topsport", zegt de aangeschoven studio-analist Andries Jonker.

Video niet beschikbaar

Van een magistraal punt op Old Trafford naar een kleurloze thuiszege op NAC Breda. FC Twente heeft weleens een beter vervolg gegeven aan een fraai resultaat. Maar vergis je niet, zegt de aangeschoven studio-analist Andries Jonker, zo'n omschakeling is niet makkelijk. Van voetballen op Old Trafford naar thuis tegen NAC, behoort in zijn ogen tot een van de moeilijkste dingen in de topsport. "NAC speelt zoals veel ploegen dat doen: heel gegroepeerd, met de spits halverwege het veld, en dan afwachten. Ga daar dan maar tegen voetballen, dat gaat tegenvallen."

'De staf zal er ongetwijfeld alles aan hebben gedaan'

Jonker, de huidige bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal, weet hoe lastig het is om de focus van de spelers te verleggen naar een op papier eenvoudige wedstrijd. "De staf van Twente zal er ongetwijfeld alles aan hebben gedaan om Old Trafford weg te poetsen uit de hoofden van de spelers en NAC ervoor in de plaats te stellen", zegt hij. "Dat is matig gelukt." Het voordeel: op zo'n matig wedstrijd volgt een strenge nabespreking. "En dan is Old Trafford alweer vergeten."

Quote

Twente heeft dit seizoen maar acht keer gescoord, op basis van de statistieken hadden ze er veertien moeten maken

Data-analist Bart Frouws over het aantal kansen dat FC Twente dit seizoen onbenut laat

Twente had er een strafschop voor nodig om de punten in eigen huis te houden. De ploeg van trainer Joseph Oosting scoort dit seizoen sowieso relatief weinig, ziet data-analist Bart Frouws. "Het is het verhaal van de laatste weken: ze creëren redelijk wat kansen, maar scoren gaat moeilijk. Dat klinkt gek, na de 5-0 zege tegen Almere City van vorige week."

Veertien goals

"Maar als je naar de andere duels kijkt, dan zie je dat ze maar acht doelpunten hebben gemaakt. Als je naar de kwaliteit van de doelpunten kijkt, hadden we er veertien kunnen verwachten." Ook tegen NAC had Twente op basis van de kwaliteit van de kansen minimaal tweemaal moeten scoren, ziet Frouws. Mede dankzij een grote misser van Mitchell van Bergen slaagde de ploeg daar niet in. "Maar die heeft al meer dan tachtig wedstrijden niet gescoord."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie