Reporter Radio
KRO-NCRV

ReportersNL 2020

foto: Reporterfoto: Reporter
  1. Nieuwschevron right
  2. ReportersNL 2020
ReportersNL is een wekelijkse rubriek van Pointer, voorheen Reporter Radio, waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. De rubriek wordt samengesteld door onderzoeksjournalisten Thijs van Dorssen, Ids Nicolai en innovatiemanager Pim Peterse.

We horen graag wat je vindt van de ReportersNL-uitzendingen. Stuur ons een e-mail met een reactie of tips, of v
olg ons op Twitter, #ReportersNL of Facebook

Uitzending: iedere zondag van 19:45 uur tot 20:00 uur op NPORadio1.

Deze pagina is verplaatst naar NPORadio 1 Pointer. Voor meer ReportersNL kijk hier.


Een jaar na de fatale Arnhemse flatbrand

Een fatale flatbrand in Arnhem kostte een vader en zoon in de nieuwjaarsnacht een jaar geleden het leven. De stichters van de brand, jongens van 12 en 13, haalden kattenkwaad met vuurwerk uit. Zij kregen van de rechtbank geen straf omdat ze de verstrekkende gevolgen niet konden overzien.

Annemieke Schakelaar en Martijn Haas van Omroep Gelderland zien dat de gevolgen van de brand een jaar later nog steeds voelbaar zijn. Een reportage van Thijs van Dorssen.

ReportersNL: een jaar na de fatale Arnhemse flatbrand

Zuidelijke Ringweg Groningen molensteen om nek provincie

De Zuidelijke Ringweg in Groningen is een financiële molensteen om de nek van provincie. Het project, om de A7 in de stad te verbouwen, wordt honderden miljoenen euro's duurder en is op zijn vroegst in 2024 klaar. De provincie betaalt het project uit de pot met geld dat de provincie kreeg na het afblazen van de Zuiderzeelijn. Andere projecten dreigen te worden geslachtofferd. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

ReportersNL: Zuidelijke Ringweg Groningen molensteen om nek provincie

Stalkers worden steeds inventiever

Stalkers zijn vindigrijker dan andere wetsovertreders. In Twente werd Sevilay Luiken-Dalli slachtoffer van een geraffineerde stalkings- en lastercampagne. Ze werd onder vele valse namen belaagd door één verdachte, en haar goede naam werd te grabbel gegooid. De zaak werd lang niet door justitie opgepakt.

Te gast zijn Lucien Baard, journalist bij Tubantia en hoogleraar Marijke Malsch van de Open Universiteit, onderzoeker naar stalking bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

Stalkers worden steeds inventiever

Invloedrijke Rotterdamse weldoeners

De rijke Rotterdamse familie (geschat vermogen 7 miljard euro) heeft tot nu toe zeker 150 miljoen euro in de stad gestopt. Vers Beton onderzocht de invloed van de weldoeners, want hoeveel politieke invloed krijg je terug voor de filantropie? De banden met de gemeente Rotterdam zijn nauw.

Te gast is onderzoeksjournalist Maurice Geluk van Vers Beton

ReportersNL: familie koopt invloed in Rotterdam

Zaak tegen van moord verdachte huisarts van start

Bij de rechtbank in Roermond is vrijdag het proces over de mogelijke moord van een huisarts op zijn schoonmoeder begonnen. Zij overleed onder verdachte omstandigheden in een verpleeghuis in Maastricht in 2016. Achter de schermen is al jarenlang een hevige strijd gaande.

Te gast is onderzoeksjournalist Sjors van Beek van De Limburger.

ReportersNL De Limburger en de schoonmoederzaak


Luister ook:

Huisarts verdacht van moord

Huisarts W. uit Maastricht wordt verdacht van moord op zijn schoonmoeder. De schoonmoeder, die verbleef in een verpleeghuis, kreeg hoge doses medicijnen toegediend in opdracht van deze huisarts. Justitie vermoedt dat de medicijnen de dood hebben veroorzaakt of bespoedigd.

ReportersNL: Huisarts verdacht van moord

Schrikbewind in turnhal ging maar door

De berichtgeving over mishandeling van turnsters schudde de turnwereld deze zomer flink op. Bondscoach Vincent Wevers toonde berouw en zei zijn leven na 2007 gebeterd te hebben. NRC en het Noordhollands Dagblad melden nu echter dat de praktijken tot ver daarna doorgingen en dat Wevers zelfs in 2013 nog ontslagen werd voor grensoverschrijdend gedrag. De turnbond hield dat en kritische rapporten over de misstanden geheim. Te gast is journalist Marco Knippen van het Noord-Hollands Dagblad.

Video niet beschikbaar

Tata Steel onder vuur

Het Openbaar Ministerie vervolgt Tata Steel uit IJmuiden vanwege overtreding van de milieuvergunning. De staalproducent zou niet genoeg zijn best hebben gedaan om de verspreiding van stof te voorkomen. Maar er is meer aan de hand weet Bart Vuijk Tata-watcher van het Noordhollands Dagblad. Er komen namelijk twee strafrechtelijke onderzoeken. Ook de op het Tata-terrein gevestigde slakverwerker Harsco moet zich verantwoorden voor de grafietregens. Voor overtreding van de regels heeft Harsco al meer dan veertig dwangsommen van duizenden euro’s ontvangen van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Te gast in deze ReportersNL-uitzending is Bart Vuijk van het Noordhollands Dagblad die eerder bij ons verslag deed over het reilen en zeilen van de staalproducent.

Video niet beschikbaar

Tata veroorzaakt helft looduitstoot Nederland

zondag 14 juli 2019

De helft van de looduitstoot in Nederland is afkomstig van Tata Steel in IJmuiden. Dat ontdekte Bart Vuijk van het Noord-Hollands dagblad. De inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee Lopen gevaar, want het gaat om ongezonde hoeveelheden.

ReportersNL: Tata veroorzaakt helft looduitstoot Nederland

Hommeles bij Tata Steel

zondag 21 juni 2020

Het rommelt al tijden bij en rondom staalgigant Tata Steel. Werknemers staken tegen een voorgenomen reorganisatie. Omwonenden maken zich zorgen om een nieuw GGD-rapport, die in de regio veel gevallen van longkanker constateert. In conceptversies van dat rapport werd verwezen naar de staalfabriek als mogelijke oorzaak, maar in de definitieve versie is die verwijzing geschrapt.

ReportersNL: hommeles bij Tata Steel

Eerdere ReportersNL-uitzendingen:

Pesticiden gevaarlijker dan gedacht

Pesticiden, bestrijdingsmiddelen voor de landbouw, zijn mogelijk gevaarlijker dan gedacht. Experts hekelen in de Twentsche Courant Tubantia de testmethoden. Volgens hen wordt een middel veel te makkelijk goedgekeurd, zonder dat de echte effecten goed zijn onderzocht.

Te gast is journalist Leo van Raaij van TC Tubantia. Hij doet met het 'Schone Oosten', een onderzoeksproject samen met de Gelderlander en de Stentor onderzoek naar bestrijdingsmiddelen.

Pesticiden

De A2-tunnel en de verzakte huizen in Maastricht

In de Maastrichtse wijk Heer verzakken minstens 32 huizen. De bewoners zien al jaren een link met de aanleg van de in 2016 geopende A2-tunnel onder de stad. Maar die link was moeilijk te bewijzen. Uit onderzoek van De Limburger blijkt nu dat er wel degelijk rapporten lagen die waarschuwden voor verzakkingen tijdens de werkzaamheden. Maar niemand greep in. Te gast is journalist Rob Cox van De Limburger.

Verzakking Maastricht

De spoedeisende hulp verdwijnt

Het sluiten van spoedeisende hulpposten (SEH) zorgt voor problemen in de regio. Experts waarschuwen voor vermindering van kwaliteit van zorg en toegankelijkheid na het sluiten van de posten. De afgelopen tien jaar zijn er 22 SEH-posten verdwenen en die trend zet door.

In samenwerking met dataplatform Pointer en regionale partners Omroep Gelderland, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Noordhollands Dagblad onderzochten we de gevolgen van het verdwijnen van spoedeisende hulpposten.

Te gast is Suzanne Kruizinga, voormalig bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en een van de eerste SEH-artsen in Nederland.

Een reportage van Nikkie Serrarens en Thijs van Dorssen.

Lees ook:
ReportersNL - Experts maken zich zorgen over het verdwijnen van de spoedeisende hulp door Ids Nicolai.
Pointer - Spoedeisende hulp niet overal goed bereikbaar: waar liggen de 'zorgwoestijnen'? Zoek op hoe ver het reizen is naar de dichtstbijzijnde SEH door Jerry Vermanen en Joris Heijkant.
Omroep Gelderland - Zorgen in Millingen om tekort aan levensreddende vrijwilligers. door Rob Haverkamp.
Noordhollands Dagblad - Hoe lang duurt het voor de ambulance bij je thuis is? door Christian Sier.
Leeuwarder Courant - Hoe erg is het als de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp ver weg is? door Arjan Rienks.
Dagblad van het Noorden - volgt

ReportersNL: spoedeisende hulp verdwijnt

Twijfels over 'onafhankelijk' onderzoek in de gemeente

Verdachte geldstromen, onbevoegd personeel en slechte zorg. Samen met de Leeuwarder Courant deed Reporter Radio onderzoek naar de Friese zorginstelling Aventura, waar volgens betrokkenen van alles mis was. Door onze publicaties stelde de gemeente een onafhankelijk onderzoek in naar de zorginstelling, wat gedaan werd door externe partijen.

Vorige week kwam al in onze uitzending naar voren dat de inhoud het onderzoeksrapport tekort schiet. Een week later staat ook de onafhankelijkheid van het onderzoek ter discussie. Uit nieuwe informatie blijkt de de gemeente onderdeel is geweest van de onderzoekscommissie die het onderzoek overzag. Iets waar de gemeenteraad niet over was ingelicht. We praten erover met Goos Bies van de Leeuwarder Courant.

ReportersNL: Gemeente Drachten zat zelf in 'onafhankelijke' commissie

Mishandeling in de turnsport

Voormalig turntrainer Gerrit Beltman erkende eind juli turnsters jarenlang fysiek en mentaal mishandeld te hebben. Het interview was de eerste keer dat een dader mishandeling erkende, waarna verschillende slachtoffers ook hun verhaal deden. Onder meer bondstrainer Vincent Wevers werd van mishandeling beschuldigd. 

Daarop stuurde de turnbond KNGU alle bondstrainers voorlopig naar huis. Deze week startte de turnbond het topsportprogramma weer op. Wat betekent dat voor de turncultuur en de slachtoffers? 
Te gast is journalist Marco Knippen die het turndossier voor het Noord-Hollands Dagblad ontrafelde.

Marco Knippen over mishandeling in de turnsport

Zomerserie Gemeentelijke Geschillen

Deze zomer hebben we ons in zeven reportages gericht op geschillen in de gemeenteraad. Door de decentralisatie van het Rijk hebben gemeenten er meer taken en verantwoordelijkheden bijgekregen, alleen de lokale onderzoekredacties zijn gekrompen. Des te meer reden om extra aandacht te besteden aan politieke verhalen uit de regio. We hebben interviews gehouden met de verslaggevers van onze regionale mediapartners en hebben die aangevuld met onder meer quotes van de hoofdrolspelers en fragmenten uit gemeenteraadsvergaderingen. Luister de uitzendingen hieronder terug.

Lees ook: Politieke soaps in de gemeente onder de loep

De zomerserie Gemeentelijke Geschillen was de afgelopen zeven weken te beluisteren van 19:45 uur tot 20:00 uur op NPORadio1.

1. Het wethouderskerkhof Smallingerland

- 19 juli: Ton van der Laan, Leeuwarder Courant
Normaal lees je vooral over hommeles in Den Haag maar ook in de gemeente kan het flink misgaan. Spelletjes, verraad en achterkamertjespolitiek zorgden ervoor dat de coalitie in Smallingerland, de gemeente rondom Drachten, klapte. De politieke vulkaan die al heel lang op springen stond, was eindelijk gebarsten. Er zijn in Smallingerland de afgelopen twee jaar al zeven wethouders opgestapt. Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant schreef een reconstructie die leest als een soap.

ReportersNL: wethouderskerkhof in Smallingerland

2. De illegale koopzondag

- 26 juli, Rik Kapitein, Omroep Gelderland
De gemeente Elburg haalde het landelijke nieuws vanwege het plan van ondernemers een illegale koopzondag te organiseren. Met een 'moreel appèl' hoopte de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden. Tevergeefs want de eenmalige koopzondag kwam er, hoewel de gemeenteraad het niet had toegestaan. De historische vestingstad trekt veel toeristen en worstelt met de strijd tussen geloof en commercie. SGP-raadslid Dirk Bok vergeleek de winkeliers van Elburg met een drugskartel omdat ze een illegale koopzondag organiseerden, vertelt Rik Kapitein van Omroep Gelderland. Een reportage van Thijs van Dorssen, in samenwerking met journalist Rik Kapitein.

Lees ook: Politieke strijd om illegale koopzondag Elburg
Kijk ook: Boze winkeliers doen aangifte tegen SGP-raadslid (Omroep Gelderland)

ReportersNL - Strijd om illegale koopzondag in Elburg

3. De winterjassen in de raadszaal

- 2 augustus, Esther Rouwenhorst, Tubantia
In de gemeente Haaksbergen krijgen ze hun financiën al jaren niet op orde, de gemeente staat sinds kort onder verscherpt toezicht van de provincie, en een nieuwe burgemeester moet orde op zaken stellen. Er was gedoe rond een nieuwbouwproject in het centrum waar miljoenen zijn verloren en in tien jaar tijd is er 32 miljoen euro verloren gegaan. De jaarrekeningen van de gemeente klopten niet en het grondbedrijf leed gigantische verliezen. Daarmee is Haaksbergen in tien jaar tijd afgegleden naar een gemeente met een redelijke buffer naar het zorgenkindje. En de problemen zijn nog lang niet voorbij. "De betaalrekening is leeg, de spaarrekening is leeg, Feitelijk is Haaksbergen failliet", vertelt journalist Esther Rouwenhorst van Twentsche Courant Tubantia in de reportage.

Lees ook: Financiële fiasco's in Haaksbergen

ReportersNL - Haaksbergen

4. Gigantische risico's bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord

- 9 augustus, Bram Logger, Vers Beton
Feyenoord City, waar miljoenen worden verkwanseld. Feyenoord City moet het nieuwe stadion worden van Feyenoord. Al ruim tien jaar liggen er plannen om de geliefde Kuip in te wisselen voor een hypermodern stadion, maar de financiering blijkt een probleem. Feyenoord heeft zelf niet genoeg geld en het is maar de vraag of een duur nieuw stadion langs de Maas genoeg oplevert. De Rekenkamer van Rotterdam plaatst in een kritisch rapport vraagtekens bij de tientallen miljoenen die de stad wil bijdragen aan de bouw van een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord. Lees ook het artikel van Ids Nicolai bij deze uitzending: Gigantische risico’s bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord
In 2019 maakte Benjamin de Bruin de ReportersNL-reportage: De nieuwe voetbaltempel van Feyenoord.

ReportersNL zomerserie: gemeentelijke geschillen Rotterdam

5. Woningen op landgoed Endegeest

- 16 augustus, Ruud Sep van Noord-Hollands/Leidsch Dagblad
In Oegstgeest viel het college over woningen bij het luxe landgoed Endegeest. Wethouder Peter Glasbeek besloot een unaniem amendement van de gemeenteraad te negeren. De raad had daarin besloten dat het toestaan van woningen in en rond kasteel Endegeest een bevoegdheid van de gemeenteraad zou zijn, maar daar kan kasteeleigenaar Oudendal niet mee leven. Om die reden besloot Glasbeek – na overleg met de rest van het college – om die toekomstige bevoegdheid in de uiteindelijke overeenkomst toch bij het college te leggen. Daar gingen VVD, CDA, Hart voor Oegstgeest en Lokaal echter niet mee akkoord. Direct na de stemming bood wethouder Peter Glasbeek zijn ontslag aan. Lees ook het artikel dat Ids Nicolai schreef bij deze reportage.

ReportersNL: Machtsstrijd om woningen op landgoed Endegeest

6. Het Weerter koningsdrama

- 23 augustus, Paul Bots, De Limburger
Burgemeester Jos Heijmans van Weert was landelijk bekend vanwege zijn grote hart voor asielzoekers. Maar onderzoek van De Limburger leidde zijn val in. De krant ontdekte dat Heijmans, zonder medeweten van college en raad, subsidie gaf aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is. De gemeenteraad van Weert zette in juni burgemeester Jos Heijmans op straat na een integriteitsonderzoek, dat werd gehouden nadat De Limburger onthulde dat Heijmans zonder mandaat subsidiegelden verdeelde. De politieke val van Heijmans mondde uit in een waar koningsdrama. Een reconstructie.


Een reportage van Thijs van Dorssen, met journalist Paul Bots van De Limburger.

Gemeentelijke geschillen: burgemeester van Weert

7. Het spreekverbod

- 30 augustus, Koos Bijlsma, Dagblad van het Noorden
Raadslid Harm Beute heeft een spreekverbod gekregen in de Gemeente Westerkwartier, nota bene van zijn van zijn partij. Westerkwartier is een nieuwe fusiegemeente ten westen van de stad Groningen. Beute hield steeds interviews, waarbij hij de zittende macht afkraakte. Dat werd snel afgedaan als onzin. Elke keer volgde een spoeddebat nadat hij onder meer kritiek had op de herindeling en het ziekteverzuim onder ambtenaren. Maar nu blijkt, misschien had hij toch gelijk. Lees meer.

Dwars Raadslid uit Westerkwartier krijgt mediaverbod

Eerdere uitzendingen:

Wat is de rol van de journalistiek bij racisme?

Op de themadag van de Publieke Omroep over racisme richten we met ReportersNL de blik op Twente en Rotterdam. Hoe leeft het onderwerp daar en wat is de rol van de journalistiek zelf bij racisme?

Twee jaar lang was Ugur Zevfi (32) werkzaam bij de jeugd van FC Twente. Nu moet hij weg, samen met nog twee getinte trainers. Hij houdt er een raar gevoel aan over. Want die jongere, blanke collega kreeg wél de kans. Lees het artikel hier. In het artikel wilde Arjan te Bogt van Tubantia het gevoel van racisme overbrengen, vertelde hij in de uitzending. "Omdat wij als krant een podium bieden aan het uiten van dit soort gevoelens, kunnen mensen er een mening over vormen."

Naima Cornelia van Vers Beton spreekt veel met activisten: "De journalistiek zou anti-racisme activisten serieuzer moeten nemen en meer moeten zien als politieke informatiebron, omdat zij zien wat de gevolgen zijn van beleid. De rol van de journalistiek is niet het overbrengen van gevoel of empathie, dat doen films en series al, maar het brengen van achterliggende informatie."

Te gast waren journalisten Naima Cornelia van Vers Beton en Arjan te Bogt van Tubantia.

ReportersNL: Wat is de rol van de journalistiek bij racisme?

Toezicht ontbreekt bij asbestsanering Groningen

In Groningen raakte duizenden kilo's aan asbesthoudend materiaal zoek. De gemeente voert daarbij een bijzonder gedoogbeleid. Wat schort er aan het toezicht op de levensgevaarlijke stof?

De illegale sanering is aan het licht gekomen nadat Dagblad van het Noorden documenten heeft opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het asbesthoudend materiaal is, zo blijkt uit de stukken, verwijderd zonder vergunning. Ook is er vooraf geen melding gedaan of een asbestinventarisatierapport opgesteld.

Te gast waren journalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden en Mark van Twist, onderzoeker bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit.

ReportersNL: Toezicht ontbreekt bij asbestsanering Groningen

Kanaalverzakkingen Twente blijven raadsel

In ReportersNL wekelijks aandacht voor regionale onderzoeksjournalistiek. Deze week een verhaal van Tubantia over het kanaal Almelo-De Haandrik. Dat kanaal werd uitgediept om meer transport mogelijk te maken, maar tijdens de werkzaamheden raakten huizen beschadigd.

Luister naar de ReportersNL-uitzending: Kanaaldrama in Twente (16 februari 2020). Tubantia dook in de zaak en maakte een reconstructie op basis van interne documenten.

De bron van alle ellende zouden de werkzaamheden zijn, althans dat werd aangenomen. Uit onderzoek, dat werd ingesteld door de provincie, blijkt nu dat de schade hoogstwaarschijnlijk niet door de werkzaamheden komt. En dus blijven de bewoners met veel vraagtekens – en een financiële strop – achter. Kelly Adams van Tubantia volgt het dossier en schetst de recente ontwikkelingen.

ReportersNL: Kanaalverzakkingen Twente blijven raadsel

Hommeles bij Tata Steel

Het rommelt al tijden bij en rondom staalgigant Tata Steel. Werknemers staken tegen een voorgenomen reorganisatie. Omwonenden maken zich zorgen om een nieuw GGD-rapport, die in de regio veel gevallen van longkanker constateert. In conceptversies van dat rapport werd verwezen naar de staalfabriek als mogelijke oorzaak, maar in de definitieve versie is die verwijzing geschrapt.

Luister ook: ReportersNL Tata veroorzaakt helft looduitstoot Nederland

Te gast was journalist Bart Vuijk van het Noordhollands Dagblad.

ReportersNL: hommeles bij Tata Steel

Ongehuwde moeders moesten gedwongen hun pasgeboren baby’s afstaan

In de vorige eeuw keken we nog heel anders tegen zaken aan: Kinderen hoorden op te groeien in een gezin. Kon dat niet, dan werd het ongehuwde moeders met enige dwang aangeraden om hun pasgeboren kind af te staan ter adoptie. In 1956 werd de adoptiewet van kracht. Tot 1984, toen abortus werd gelegaliseerd, zijn zo’n vijftienduizend kinderen afgestaan.

Petra Vissers van Trouw en Jenda Terpstra van Omroep Gelderland onderzochten de gang van zaken in zogeheten doorgangshuizen. Moeders werden soms door autoriteiten bewust voorgelogen. Terpstra: “Uiteindelijk kan je niet zeggen dat er een schuldige is. Maar er zijn wel duizenden kinderen en moeders die voor de rest van hun leven heel veel leed meedragen.

Lees ook: Ongehuwde moeders moesten gedwongen hun kind afstaan (NPORadio1)

In ReportersNL een reconstructie van Thijs van Dorssen over het Gelderse doorgangshuis de Paulastichting.

ReportersNL: Ongehuwde moeders moesten gedwongen hun pasgeboren baby’s afstaan

Video niet beschikbaar

De dubbele petten van Jos Heijmans

Burgemeester Jos Heijmans van Weert werd afgelopen woensdag officieel aan de dijk gezet door de gemeenteraad. Dagblad de Limburger ontdekte dat Heijmans, zonder medeweten van college en raad, subsidie gaf aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is. En er waren nog meer dubbele petten in het spel...

Lees meer in het dossier Heijmans (De Limburger, deels premium)

Te gast was journalist Paul Bots van De Limburger.

De bijzondere bewijsvoering van Twentes rijkste man

Zakenman Gerard Sanderink vecht aan de lopende band rechtszaken uit met Brigitte van Egten, zijn ex-vrouw en ex-zakenpartner. De rijkste man van Twente is er van overtuigd dat zij fraude heeft gepleegd bij zijn zonnepanelenbedrijf Dutch Solar Systems. Voor die beschuldigingen houdt Sanderink er bijzondere bewijsvoering op na.

"Ik blijf me verbazen" zegt onderzoeksjournalist Angelique Kunst, "Sanderink is geobsedeerd door zijn eigen gelijk, daarbij verliest hij alle rede uit het oog. Dat heeft de rechter in de laatste zaak ook uitgesproken: 'Meneer Sanderink, u bent voor de tweede keer aan het procederen over exact dezelfde zaak, dit begint wel echt dichtbij het misbruik van recht te komen.'"

Lees de reconstructie: Fraude of valstrik? De bijzondere ‘bewijsvoering’ van Gerard Sanderink (Tubantia)
Luister ook: ReportersNL: Cybercharlatan slaat weer toe of ReportersNL: de speurtocht naar Rian van Rijbroek

Te gast was Angelique Kunst van Twentsche Courant Tubantia.

Focus op controle drukt sekswerkers Rotterdam illegaliteit in

In Rotterdam zijn steeds minder legale sekswerkplekken. De focus op controle drukt sekswerkers de gevaarlijke illegale sector in, schrijven Sylvana van den Braak en Daphné Dupont-Nivet in een artikel van Vers Beton.

Uit onderzoek (PDF,1 MB) van Soa Aids Nederland en PROUD (de belangenvereniging voor en door sekswerkers) blijkt dat sekswerkers zonder vergunning significant meer kans hebben op aanranding, afpersing en financieel geweld. De politie doet niets met de aangiften, maar doet wel onderzoek naar mensenhandel. Dit beleid leidt ertoe dat de sekswerkers nog kwetsbaarder worden. Ze zijn bang dat ze worden betrapt op het overtreden van de regels. Zo mogen ze maar een keer in de dertien maanden adverteren en niet samenwerken met een collega, wat veel sekswerkers zouden willen in verband met hun veiligheid.

Te gast was onderzoeksjournalist Sylvana van den Braak.

ReportersNL: Focus op controle drukt sekswerkers Rotterdam illegaliteit in

Segregatie in de Rotterdamse peuteropvang

Voor peuters met een ontwikkelachterstand is er in Rotterdam speciale peuteropvang. Hoewel ook andere kinderen welkom zijn, zorgt dit beleid voor een strike scheiding tussen kansarm en kansrijk. Staat segregatie het inlopen van achterstanden in de weg? In het artikel van Vers Beton Zelfs gesubsidieerde opvang geeft de allerkleinsten geen eerlijke start’ van Ronald Buitelaar pleiten de leraren voor centraal gefinancierde opvang volgens het Scandinavische model. Onderzoeker Pauline Slot van de Universiteit Utrecht deed onderzoek in Denemarken en Noorwegen en volgens haar is dit geen goed idee: “Het Scandinavische model is niet altijd zo mooi als het lijkt”.

Te gast waren Ronald Buitelaar van Vers Beton en onderzoeker Pauline Slot van de Universiteit Utrecht.

ReportersNL: segregatie in de Rotterdamse peuteropvang


Paardenkolonie uit Oostvaardersplassen ook op Texel in de problemen

Twintig konikpaarden verhuisden van de overvolle Oostvaardersplassen naar Texel. Maar ook daar zijn problemen met de paardenkolonie. Een van de paarden raakte kreupel, maar werd niet behandeld. Pas na ingrijpen van de inspectie kwam Staatsbosbeheer in actie.

“De NVWA meldde dat als er niet binnen twee dagen actie zou worden ondernomen, er een bestuursrechtelijke procedure gestart zou worden. Dat had effect. Een dag later was het paard afgemaakt”, licht journalist Anja Roubos in de uitzending toe. Joke Bijl, Staatsbosbeheer reageerde in de uitzending: “Die woorden in de mail zijn niet ongebruikelijk. Daarop ondernemen wij natuurlijk direct actie en dat is ook gebeurd.”

Te gast waren journalist Anja Roubos van het Noordhollands Dagblad en woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer.
Lees ook:
- Paardenkolonie Oostvaardersplassen ook elders in de problemen
- Konikpaarden mogen toch op Texel blijven (Noordhollands Dagblad)

ReportersNL: Paardenkolonie uit Oostvaardersplassen ook op Texel in de problemen


Nieuwe vorm van milieucriminaliteit in Friesland

In Friesland duikt een nieuwe vorm van milieucriminaliteit op. Daar hebben boeren op sluwe wijze en tegen betaling restafval uit Belgische kassen aangenomen. De Friese milieudienst kwam de fraude bij toeval op het spoor.

Toine Spapens, Hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Tilburg kende deze vorm van fraude nog niet. De boeren weten niet altijd dat het om schadelijke afval gaat, maar in deze zaak wisten de boeren dat er iets mis was. "Bij milieucriminaliteit klopt vaak alles op papier en is er te weinig capaciteit voor de controle."

Te gast waren journalist Robert Jan Speerstra van de Leeuwarder Courant en hoogleraar criminologie Toine Spapens van de Universiteit Tilburg.

Reporters NL: Nieuwe vorm van milieucriminaliteit in Friesland

Geen bewijs voor effectiviteit extra lestijd Rotterdam Zuid

Al bijna tien jaar pompt de overheid vele extra miljoenen in basisscholen op Rotterdam Zuid. Kinderen gaan daar verplicht tot tien uur per week extra naar school. Maar bewijs dat de kinderen hier beter van worden, ontbreekt. Zes basisschooldirecteuren uit Rotterdam Zuid willen af van vrijtijdsbesteding voor de gehele schoolpopulatie, zij willen het geld inzetten daar waar het nodig is, bijvoorbeeld door gedragsdeskundigen in te huren.

Te gast was Ronald Buitelaar van Vers Beton.
Bekijk ook het Vers Beton dossier: School op Zuid

Miljoenen in onderwijs Rotterdam Zuid

Dodelijk ongeluk heeft diepe impact maar weinig prioriteit bij justitie

De Limburger deed de afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar het leven na een dodelijk ongeluk. Project 46,
naar het aantal verkeersdoden in Limburg in 2018, bracht het leven van
nabestaanden indringend in beeld. Zij worstelen vaak met de trage
afhandeling van het ongeluk door justitie.

Te gast was Judith Janssen, journalist bij de Limburger. Deze productie heeft de journalistieke prijs De Tegel in de categorie regio/lokaal gewonnen.

ReportersNL: Dodelijk ongeluk heeft diepe impact maar weinig prioriteit bij justitie


Heftige verhalen op de corona-afdeling in Assen

Onderzoeksjournalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden liep een week mee op de corona-afdelingen van het Wilhelminaziekenhuis in Assen. In ReportersNL vertelt hij meer over de onderdompeling in de wereld binnen het ziekenhuis, waar het gevecht tegen het coronavirus een constante strijd is.

“Ik ben enorm geschrokken van het ziekteverloop, mensen moeten happen naar adem. Ik heb meegemaakt dat een patiënt er kwiek uitzag, maar een half uur later aan de beademing moest op de IC. Ze krijgen een telefoon in hun hand gedrukt om een naaste te bellen en gaan daarna voor drie weken aan de beademing.”
.

ReportersNL: Heftige verhalen op de corona-afdeling in Assen

Kunstbeurs TEFAF ging door ondanks corona

The European Fine Art Fair, afgekort TEFAF, in Maastricht is misschien wel de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. Met de coronacrisis in aantocht ging die gewoon door. Waarom? De Tefaf en de lokale overheden zijn te rade gegaan via de GGD bij het RIVM, maar daar kwam geen enkel advies om de beurs niet open te laten gaan. Ook niet toen bleek dat een Italiaanse handelaar ziek naar huis was gegaan en daar positief werd getest op Corona.

Te gast was Sjors van Beek van dagblad De Limburger. Hij schreef samen met Serge Sekhuis een reconstructie van de zaak.

ReportersNL: Kunstbeurs Tefaf ging door ondanks corona


Staatssteun in Hongarije zorgt voor massaontslag in Twente

Bij bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede moeten 750 banen verdwijnen. Dat terwijl het moederbedrijf juist in Hongarije met subsidie van de regering een nieuwe bandenfabriek heeft neergezet. Is de Twentse werknemer de pineut van ongeoorloofde staatssteun in Hongarije? Te gast was Wilco Louwes van Twentsche Courant Tubantia.

ReportersNL: Staatssteun in Hongarije zorgt voor massaontslag in Twente


Bedankt voor de bloemen, burgerzin in tijden van Corona

Corona zorgt door het hele land voor veel schade. Toch brengen deze crisistijden burgers ook nader tot elkaar. Overal in het land duiken hartverwarmende initiatieven op. Te gast waren Esther Hendriks van Omroep Gelderland en Annet van Aarsen van het Noord-Hollands Dagblad.

ReportersNL: Bedankt voor de bloemen, burgerzin in tijden van Corona

Grote twijfels over aanpak zwerfafval

Zwerfafval is een veelgenoemde ergernis van burgers. Daarom geven gemeenten en het bedrijfsleven jaarlijks tientallen miljoenen uit aan de aanpak ervan. Maar werkt die aanpak wel? In ReportersNL vertelde Leo van Raaij van Twentsche Courant Tubantia over zijn onderzoek. Op basis van steekproeven van Rijkswaterstaat blijkt dat de afgelopen tien jaar de zwerfafvalberg niet is afgenomen.

ReportersNL: Grote twijfels over aanpak zwerfafval

Cybercharlatan slaat weer toe

Sinds cybercharlatan Rian van Rijbroek in het leven van de rijkste man van Twente, Gerard Sanderink, is gekomen, gebeuren er vreemde dingen. Een nieuw hoofdstuk in de Saga van Sanderink. Angelique Kunst van de Twentsche Courant Tubantia vertelde over haar nieuwe bevindingen die zij samen met vakblad Computable boven tafel kreeg. Uit hun onderzoek blijkt dat de zelfverklaard cyberexpert Van Rijbroek een cruciale rol heeft in de bedrijfscommunicatie van ict-bedrijf Centric en zijn eigenaar, de Twentse ondernemer Gerard Sanderink.

ReportersNL: Cybercharlatan slaat weer toe

Hieronder een selectie uit eerdere uitzendingen van ReportersNL:

Hoe de Hoekse Lijn ontspoorde

De verbouwing van de Hoekse (metro)Lijn heeft veel meer geld gekost dan eerder bekend was. Het budget werd niet met 90 miljoen euro, maar met 175 miljoen overschreden. En de bouw duurde niet vijf maanden, maar twee jaar. Bram Logger reconstrueerde samen met Parcival Weijnen voor Vers Beton de ontsporing van de Hoekse Lijn, een metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland. Bram Logger vertelde erover.
{quoteaudiofragment audio="374797" author="Hoe konden de kosten en planning zo uit de hand lopen?" caption="Hoe de Hoekse Lijn ontspoorde" }

De Kofferbakmoord

Er dobbert een auto in het Stieltjeskanaal in Drenthe. In de kofferbak ligt Ralf Meinema, de eigenaar van de auto. Hij is dood, vermoord en verminkt. Niemand snapt waarom. Hij was een geliefde jongen, die van hard werken en een biertje houdt. Toch gaan er geruchten dat het om een vergelding zou gaan, zijn leven blijkt niet volledig zonder blaam. Bas van Sluis en Renate Winkel van Dagblad van het Noorden doken nog eens in de zaak en brachten nieuwe feiten over het voetlicht en maakten er een vierdelige podcast van.

ReportersNL: De Kofferbakmoord

Kanaaldrama in Twente

Er zijn al driehonderd mensen die schade hebben gemeld in Twente. Huizen verzakken en kelders lopen onder. De bron van alle ellende is waarschijnlijk het uitdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik. Bij het begin van de werkzaamheden werd gewaarschuwd voor de risico's, maar de werkzaamheden gingen door.
Tubantia dook in de zaak en maakte een reconstructie op basis van interne documenten. Journalist Kelly Adams vertelt in ReportersNL - de rubriek waarin regionale onderzoeksjournalistiek centraal staat - over de situatie in Twente.

ReportersNL: Kanaaldrama in Twente

Nieuws: Winnaars van De Tegel bekend

Twee van de vier producties van onze mediapartners die waren genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel, in de categorieën regio/lokaal en audio zijn in de prijzen gevallen. Project 64 van Rik van Hulst en Judit Jansen won in de categorie regio/lokaal en Maarten Dallinga won in de categorie audio met de podcastserie Verstrikt.

Voor De Limburger maakten Rik van Hulst en Judith Jansen een reeks verhalen over verkeersslachtoffers in Limburg: Project 46. Judith was te gast in de ReportersNL-rubriek Dodelijk ongeluk heeft diepe impact maar weinig prioriteit bij justitie. En Rik vertelde eerder al over het project.

In de categorie audio won Maarten Dallinga van Omroep Gelderland De Tegel met zijn podcastserie Verstikt. In de ReportersNL rubriek hadden we een gesprek met Maarten. Veel mensen denken (wel eens) aan zelfmoord, maar ze praten er maar zelden over. Volgens Dallinga rust er een taboe op het onderwerp en dat wil hij doorbreken.

De andere genomineerden waren:
De Jeugdzorgjungle van Vers Beton; hoe staat de jeugdzorg ervoor vier jaar na de nieuwe jeugdwet? Journalist Margot Smolenaars vertelde in de ReportersNL-rubriek over een van de artikelen uit het dossier De jeugdzorgjungle: Student of hulpverlener?.

Angelique Kunst
van de Twentsche Courant Tubantia, was genomineerd in de categorie onderzoek met Superhacker of charlatan?. In ReportersNL vertelde Angelique over haar nieuwe bevindingen die zij samen met vakblad Computable boven tafel kreeg over cybercharlatan Rian van Rijbroek.

De Tegel
is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. De Tegel is een eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van de Nederlandstalige journalistiek. Op 8 juni 2020 worden in totaal dertien Tegels toegekend.

Ster advertentie
Ster advertentie