Hoe zorg je dat ook jongeren de stembus vinden?
- Nieuws
- Hoe zorg je dat ook jongeren de stembus vinden?
15 maart kan er opnieuw worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. De opkomst is bij deze verkiezing altijd aan de lage kant, met name jongeren zijn ondervertegenwoordigd. Dat kan en moet beter, vinden Younes Douari, ondernemer en medeoprichter van Represent Jezelf en Femke Kaulingfreks - lector Jeugd en Samenleving aan Hogeschool Inholland. Ze gingen erover bij Vroeg! in gesprek.
Video niet beschikbaar
Opkomst
De opkomst van jongeren bij de komende Provinciale Statenverkiezingen lijkt niet veelbelovend. "De politieke bereidheid van jongeren is best laag, als je bijvoorbeeld kijkt naar lidmaatschappen en stemopkomst," ziet Kaulingfreks. Daarnaast staan de provinciale verkiezingen niet hoog op de agenda voor jongeren: "Het spreekt minder tot de verbeelding", denkt Douari, "er is weinig interesse in deze verkiezingen en dat zie je ook terug in opkomstcijfers."
Politiek activisme
Jongeren uiten hun politieke engagement vaak op andere manieren. Kaulingfreks: "Bijvoorbeeld door activisme. De klimaatbeweging is heel erg gegroeid de laatste jaren. Er zijn heel veel jongeren die zich betrokken voelen. Maar ook online, zie je dat jongeren met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke thema's waar ze zich druk over maken." Wel voegt Younes eraan toe dat de activistische doelgroep vaak oververtegenwoordigd is door hoogopgeleide jongeren die het privilege hebben zich met de maatschappij bezig te houden: "Het bereikt niet iedereen."
Representatie
Weinig vertrouwen in de politiek en een gebrek aan representatie is een belangrijke reden voor jongeren om niet te gaan stemmen. Jongeren voelen dat politiek niet over hen gaat, merken Douari en Kaulingfreks. "Ze denken: 'het gaat in ieder geval niet over mijn leven omdat ik daar mensen zie die niet lijken op mij, niet mijn taal spreken, geen inzicht hebben in mijn ervaringen en dus beslissingen gaan nemen die ver van mij af staan'", merkt Kaulingfreks. Douari: "We moeten meer mensen uit de samenleving in de politiek willen zien, in plaats van andersom."
Verantwoordelijkheid
De stemparticipatie zou dus verhoogd moeten worden, maar bij wie ligt die verantwoordelijkheid? Kaulingfreks vindt dat dat grotendeels niet bij de jongeren ligt, omdat die het al druk genoeg hebben om hun eigen leven vorm te geven. "Het is de verantwoordelijkheid aan de volwassenen om te informeren, uit te nodigen, zelfvertrouwen mee te geven." Wel voegt Douari eraan toe dat ze bij Represent Jezelf juist jongeren die tools proberen te geven om de eigen verantwoordelijkheid te vergroten. Een gedeelde verantwoordelijkheid dus.
8-3 Gezocht: Stemmers (18-27 jaar) - Vroeg!
Vroeg!
Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.