Heeft de politiek geleerd van overheidsfalen?
- Nieuws
- Heeft de politiek geleerd van overheidsfalen?
Van de aardbevingsellende in Groningen tot de toeslagenaffaire: falen bij de overheid staat al ruim een jaar op de agenda. Maar zijn er ook echt lessen geleerd? De Nieuws BV sprak met oud VVD-Kamerlid André Bosman, voorzitter van een parlementaire commissie die onderzoek deed naar misstanden bij organisaties als het UWV, CBR en de belastingdienst. Hij ziet oude reflexen opduiken: "De patronen zijn ingesleten, de Kamervragen zijn weer hetzelfde."
Video niet beschikbaar
Volgens Bosman en zijn commissie komt zo'n 1 op de 5 Nederlanders klem te zitten door wetten en regels uit Den Haag. De oorzaken zijn complex, maar één reden springt eruit: de Tweede Kamer en het kabinet hebben veel te weinig interesse in de praktische gevolgen van hun plannen. Pas deze week, negen maanden na de komst van het rapport, is het besproken in de Tweede Kamer.
Bij de presentatie van het rapport zei Bosman In De Nieuws BV dat het gebrek aan interesse te maken heeft met 'de mediacratie'. In zaaltjes met weinig pers is de opkomst onder Kamerleden soms laag. Zo missen zij kansen om experts uit te horen over de gevolgen van beleid. En dat gebeurt soms nog steeds. Laatst zaten er maar vier Kamerleden tegenover elf genodigden over 'knelpunten in de uitvoering'.
Focus
Volgens Bosman heeft dat te maken met focus en versplintering: "Er zijn 19 fracties, je kan niet overal zijn, de werkdruk is hoog. Aan de andere kant, als je je gaat focussen op je primaire taken, de wetgeving, dan scoor je daar niet heel snel mee, maar je bedient wel mensen in de samenleving." Bosman geloof er 'heilig' in dat die dynamiek gekeerd kan worden.
"Ik geloof daar heilig in, omdat het moet. En als we het niet doen, dan hebben we over tien jaar weer zo'n zelfde rapport. Dat mensen weer in de knel komen te zitten. Dat kun je niet over je kant laten gaan." De oplossing? "Als de uitvoering niet goed werkt, moet iedereen gewoon kunnen zeggen, de uitvoering werkt niet er zitten mensen klem. Of je nou van de coalitie bent of de oppositie."
Hinderlijk volgen
Volgens Bosman is het aan Kamerleden zélf om het probleem op te lossen, want zij zijn uiteindelijk de baas. Toch ziet hij het daar mis gaan: "De patronen zijn ingesleten, de Kamervragen zijn weer hetzelfde." Bosman en zijn commissieleden zitten geen van allen meer in de Tweede Kamer. "Ik houd het op toeval." Toch belooft hij de Kamer 'hinderlijk te volgen', totdat het geregeld is.