Politiek
KRO-NCRV

Daadkracht, empathie en visie: dit willen de luisteraars van het kabinet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daadkracht, empathie en visie: dit willen de luisteraars van het kabinet

Het vertrouwen in het kabinet is op een extreem laag punt gekomen. Dit blijkt op deze Prinsjesdag uit onderzoeken in opdracht van de NOS en NRC. Dat Rutte IV zo weinig vertrouwen geniet komt onder andere doordat er nieuwe crises bijkomen terwijl er voor de oude nog geen adequate oplossingen zijn gevonden. "Ze pakken dingen zakelijk aan, de betrokkenheid mist en de verbinding mist", zegt luisteraar Lonneke Aalbers in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De problemen met stijgende inflatie, beleid op de woningmarkt en hoe het kabinet omgaat met de asielcrisis zijn de voornaamste redenen voor het dalende vertrouwen. Het kabinet komt vandaag met een plan om de energieprijzen te drukken en de koopkracht in 2023 weer te laten stijgen. Gaat dat helpen in het vertrouwen?

Luisteraar Martijn Hazenberg vind het vooral belangrijk dat politieke partijen bij hun standpunt blijven. Zelf stemt hij VVD en hij vindt het kwalijk dat 'zijn' partij steeds meer naar links draait. Luisteraar Harry Assinck vindt dat het kabinet moet opstappen. "De puinhoop die ze ervan gemaakt hebben, hebben ze zelf veroorzaakt. Ik acht ze niet in staat die puinhoop zelf op te ruimen."

'Het gaat eigenlijk best goed'

Luisteraar Paul van de Ven heeft nog wel vertrouwen in het kabinet. Hij vindt dat het vertrouwen van het kabinet wordt opgehangen aan het managen van een crisis. "Zij hebben deze crises niet veroorzaakt, ze doen hun uiterste best." Van de Ven reist veel voor zijn werk en beseft daardoor dat hij in geen ander land zou willen wonen. "Het is hier goed geregeld. Het kan beter natuurlijk, maar het gaat eigenlijk best wel goed in Nederland". vindt hij. "Er wordt alleen ingezoomd op wat er niet goed gaat. De regering komt niet toe aan regeren omdat ze met alle hypes bezig moeten zijn."

Impopulariteit Mark Rutte

Guus Valk, chef politiek bij NRC, vindt het interessant om te zien dat kiezers nu meer een koppeling tussen hoe ze naar het kabinet kijken en hoe ze naar Mark Rutte kijken. "Tot nu toe gleed de impopulariteit van zijn kabinetten van Mark Rutte af, maar nu lijkt dat anders. Zijn waarderingscijfer is gigantisch gedaald."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Valk vergelijkt de cijfers van dit jaar met de cijfers van een jaar geleden. "Tijdens Prinsjesdag 2021 maakte de toeslagenaffaire veel mensen boos. Maar het was ook een tijd van formatie, van stilstand. Mensen wilde dat de regering weer zou gaan regeren en mensen wilden een nieuwe bestuurscultuur."

Wat je volgens Valk nu ziet is dat een optelsom van crises terugslaat op toeslagenaffaire en bestuurlijk de stilstand van vorig jaar. Mensen zien een verband tussen wat vorig jaar gebeurde in de toeslagenaffaire en wat er nu gebeurt in bijvoorbeeld de energiecrisis en de stikstofcrisis.

Empathisch vermogen

Luisteraar Lonneke Aalbers vindt dat het kabinet moet gaan doen wat ze zeggen dat ze gaan doen, en dat ze meer empathisch vermogen moeten tonen. "Wat men niet zelf voelt heeft men geen empathisch vermogen in", vindt zij. "Ze pakken dingen zakelijk aan, betrokkenheid en verbinding mist. Er is geen duidelijke visie. Het is alsof je een bedrijf runt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie