'30.000 lobbyisten in Brussel, daar moeten meer journalisten naartoe'
- Nieuws
- '30.000 lobbyisten in Brussel, daar moeten meer journalisten naartoe'
"Als je het aantal journalisten vergelijkt met het aantal lobbyisten in Brussel, dan is dat helemaal niks", zegt Sandrina Hadderingh in het Mediaforum van Spraakmakers. "Zo kom je niet tot de controlerende taak."
Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland, reageert op een betoog van correspondent Lise Witteman op Villamedia. Witteman schrijft over "een enorm braakliggend journalistiek landschap".
"Ze heeft absoluut een punt", zegt Hadderingh. "Er zijn te weinig journalisten aan het werk die toch al door een muur van persvoorlichters en communicatieadviseurs heen moeten."
"Het zijn echt grote bedrijven die er complete voorstellen doorheen krijgen, die in het parlement worden besproken en als hamerstuk worden ingevoerd", gaat ze verder.
30.000 lobbyisten
"Ter vergelijking: Witteman schrijft over 30.000 lobbyisten tegenover 21 Nederlandse journalisten", vertelt journalist Hasna el Maroudi. "En dan zijn er ook nog journalisten van wie verwacht wordt dat ze af en toe nog over België schrijven. Laat dat een België-correspondent doen."
Volgens Hadderingh wordt de Europese politiek afgedaan als "niet sexy, oninteressant en alsof het mensen niet in hun dagelijks leven raakt." Maar dat is onzin, vindt de hoofdredacteur.
Lokale journalistiek
In die zin lijkt het op lokale en regionale journalistiek, zegt Hadderingh. "Daar werken ook te weinig journalisten. Gelukkig zijn we met een enorme inhaalslag bezig met allerlei projecten om ook de democratie beter te kunnen controleren."
El Maroudi haalt een voorbeeld uit het artikel van Witteman om aan te tonen hoeveel onderwerpen we missen. "Neem de Europese besluitvorming rondom Uber. Daar speelde Henk Kamp een rol in, maar dat wisten we in Nederland pas veel later. En dan niet eens zijn standpunt, maar überhaupt dat hij daarover zou spreken."
'Niet sexy'
Hadderingh "gelooft er niets van" dat het publiek hier geen interesse in zou hebben. "Dat werd ook over lokale politiek gezegd, maar dat is niet waar. Het is de manier waarop je verhalen vertelt en hoe je het verpakt. Vertaal het naar voorbeelden."
Luister naar het Mediaforum:
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.