'Als Timmermans zijn zin krijgt, betekent dat het einde van de Nederlandse visserij'
- Nieuws
- 'Als Timmermans zijn zin krijgt, betekent dat het einde van de Nederlandse visserij'
Volgens visser Dirk Kraak van actiegroep Eendracht maakt kracht is het 'einde van de visserij in Nederland' nabij als de biodiversiteitsplannen van Frans Timmermans werkelijkheid worden. Dit zegt hij in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ambities van Eurocommissaris Frans Timmermans om de biodiversiteit in Europa te verbeteren. Dertig procent van alle land- en zeegebieden zou volgens het parlement beschermde natuur moeten worden.
Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is blij: "Het gaat ontzettend slecht met de natuur. Eén miljoen planten en dieren worden met uitsterven bedreigd. Kabeljauw staat bijvoorbeeld nog steeds ernstig onder druk", vertelt ze. "We moeten drastische maatregelen nemen." Vooralsnog spreekt het Europees Parlement vooral nog ambities uit, maar als het aan Hazekamp ligt worden deze ambities uiteindelijk wel omgezet in wetgeving.
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt deze plannen veel te ver gaan. "In Nederland is op dit moment afgesproken dat we 15 procent van de Noordzee beschermen als natuurgebied. Timmermans zegt dan gewoon: dat is helemaal niks, dit moet twee keer zoveel worden. Ondertussen mogen vissers vanwege de Brexit al op minder plekken vissen, en willen we ook nog heel veel extra windmolens op zee. Ik vraag me dan af: blijft er nog wel ruimte voor de visserman om zijn visnet uit te werpen?"
Noordzee
Visser Dirk Kraak van actiegroep Eendracht maakt kracht maakt zich grote zorgen over de toekomst van de visserij. "Als deze plannen werkelijkheid worden betekent dat het einde van de visserij in Nederland. De Noordzee wordt dan voor een groot deel gesloten voor de vissers, terwijl de visbestanden hier juist in de lift zitten."
Daarnaast maakt Kraak zich zorgen over de nieuwe plannen die bodemberoering tegengaan. "90 Procent van de vissers in Europa vist op de bodem, maar in de plannen van Timmermans mag dat niet meer. Dat betekent dat er een einde komt aan heel veel familiebedrijven die daarmee hun bestaan hebben opgebouwd."
Volgens Anja Hazekamp is doorgaan op de huidige manier voor vissers enkel een kortetermijnoplossing. "Sommige delen van de wereldzee zijn al compleet leeggevist, ook dicht bij huis. De Adriatische zee is al bijna leeg. De bodem is al bijna in zicht, en dus zijn er drastische maatregelen nodig."