Politiek
WNL

NSC wil geen micromanagement meer: 'Niet in Brussel bepalen hoeveel laadpalen voor e-bikes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC wil geen micromanagement meer: 'Niet in Brussel bepalen hoeveel laadpalen voor e-bikes'

NSC wil micromanagement in Brussel aan banden leggen, zegt lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van die partij Dirk Gotink in Sven op 1. Brussel moet zich de komende jaren bezighouden met onze veiligheid en de rechtsstaat, vindt Gotink, die tegen de Super League is, een besloten voetbalcompetitie voor de allergrootste en rijkste clubs.

Video niet beschikbaar

Brussel moet kleiner, maar sterker, vindt Gotink, die wil dat de Europese Unie zich niet langer bezighoudt met beleid van lidstaten op detailniveau. "Nu veiligheid en rechtsstaat. Dat is waar we ons op moeten richten", zegt de NSC-lijsttrekker. "Verder moeten we even pas op de plaats maken."

Volgens Gotink heeft Brussel de neiging om alles tot achter de komma te willen regelen. "De reflex tot micromanagement is bijna niet te stoppen", verzucht hij. Hij wil dat de Unie zich bezighoudt met overkoepelende vraagstukken, zoals veiligheid. "Dat ongelofelijke detailniveau van wetgeving bedreigt de bestaanszekerheid in Nederland en de portemonnee van Nederlanders. Daar moeten we mee stoppen."

"Ga bijvoorbeeld niet in Brussel bepalen hoeveel laadpalen voor e-bikes je nodig hebt in nieuwe gebouwen. Dit is geen karikatuur, maar wetgeving die in Europa de afgelopen jaren is aangenomen", zegt Gotink. "Daarmee gaan we iedere keer te ver."

Super League

Hij is tegen de Super League, een competitie die een aantal Europese topclubs, met als voortrekkers Real Madrid en FC Barcelona, probeert op te zetten naast de competities van voetbalbond UEFA. "Wij willen ondersteunen dat het clubvoetbal in Europa blijft bestaan en dat de UEFA de basis blijft van de Europese competities."

Gotink denkt dat de clubs de Super League willen om meer geld binnen te harken. "Dan neemt het grote geld uit Qatar en Saudi-Arabiƫ het over."

Een Super League verbieden is geen micromanagement, vindt hij. "Dit is niet wetgeving op detailniveau opschrijven, dit is gewoon een uitgangspunt. Wij willen dat onze voetbalcompetities herkenbaar blijven. Met de finale van de Champions League aanstaande zaterdag, is het volgens mij een mooi moment om zoiets in je programma te zetten."

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. - Sven op 1

Dick Schoof

Gotink is blij met kandidaat-premier Dick Schoof. "Volgens mij is het een goede keuze. Het is een man met expertise op de thema's die nu spelen, zoals migratie en veiligheid. Denk aan de Russische dreiging en Chinese dreiging. Daar heeft hij meer van gezien dan veel van zijn toekomstige collega's in de Europese Raad. Hij kent het dreigingsniveau voor Nederland veel beter dan de rest."

Gotink weet naar eigen zeggen niet of Schoof, die nadrukkelijk zegt dat hij geen PVV-premier is, uit de koker komt van NSC. "Ik was daar niet bij. Het is een besluit van de vier partijen aan tafel", denkt hij.

Volgens Gotink heeft NSC "nogal moeilijk gedaan de afgelopen maanden" tijdens de formatie. We wilden verandering. De verandering die we nu in Nederland hebben ingezet, willen we ook in Europa."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie