Partijen in hun maag met asieldeal: 'We denken significant anders over asiel'
- Nieuws
- Partijen in hun maag met asieldeal: 'We denken significant anders over asiel'
Vrijdag was na maanden van chaos rond aanmeldcentrum Ter Apel eindelijk de kogel door de kerk: het kabinet kwam met een asieldeal. Maatregelen in die deal moeten de asielcrisis in betere banen leiden. Maar nu al komt naar voren dat eigenlijk geen enkele partij blij is met die deal.
Video niet beschikbaar
Zo roept ChristenUnie haar leden bij elkaar. De partij heeft vooral problemen met het ‘pauzeren van de gezinshereniging’. “Dit is extreem pijnlijk voor ons. Als ik naar mezelf kijk, dan krijg ik het niet meer uitgelegd,” zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Rik van der Graaf in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. De leden komen in september bij elkaar om te overleggen.
Harmonicabeleid
Waar ChristenUnie vooral morele bezwaren heeft, bekijkt D66 het probleem vooral pragmatisch. "Het is geen asielcrisis waar we nu mee te maken hebben, het is een organisatiecrisis. Migratie is iets van alle tijden. Het migratiecijfer is door de tijd heen een redelijk stabiel getal gebleken," zegt Tweede Kamerlid van D66 Anne Marijke Podt. Podt vindt het onbegrijpelijk dat de kennis en kunde die in de loop der jaren is opgebouwd, elke keer weer wordt afgebouwd. "Als je kijkt naar 2015, toen veel Syriërs hier naartoe kwamen, dan vraag je je toch af hoe het mogelijk is dat we nu weer in dezelfde situatie zitten?"
Inperken van instroom
De VVD heeft een rigoureuzer antwoord op de huidige situatie: het terugbrengen van de instroom. Sommige VVD’ers opperen zelfs een ‘asielstop’. Het pauzeren van de ‘gezinshereniging’ is voor de VVD dan ook een overwinning. Toch is ook fractievoorzitter van de VVD in Breda Eddie Förster niet blij met de asieldeal. "Als je kijkt naar de cijfers dan zie je dat asielzoekers structureel meer gebruikmaken van uitkeringen en dat bij die groep het misdaadcijfer ook hoger ligt. Ik roep al 15 jaar om die binnenlandse problemen aan te pakken. Om dat te kunnen doen, moet je de instroom beperken." Förster ziet zijn oplossing somber in: "We denken allemaal zo significant anders over asiel, dat een structurele oplossing ver weg is."
Het kabinet én coalitie worden ondertussen door allerlei organisaties, waaronder Artsen Zonder Grenzen, onder druk gezet om de omstandigheden waarin de asielzoekers leven aan te pakken. Mondjesmaat lijkt daar nu gehoor aan te worden gegeven. De eerste ‘grote zet’ komt van het Groningse Zoutkamp. Daar opent een opvangplek voor 500 tot 700 asielzoekers.
Anne Marijke Podt, Eddie Förster en Rik van der Graaf (29 augustus 2022) - WNL Haagse Lobby
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.