Politiek
BNNVARA

Woonminister Keijzer wil voorrang voor statushouders verbieden: oplossing of een stap te ver?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woonminister Keijzer wil voorrang voor statushouders verbieden: oplossing of een stap te ver?

Zestien gemeenten slaan alarm: woonminister Mona Keijzer heeft laten
weten de voorrang voor statushouders op een sociale huurwoning te willen
verbieden. Rachel Streefland, wethouder van de ChristenUnie in de gemeente
Utrecht, is het hier fel mee oneens. Zij voorziet juist dat Keijzers plannen
alleen maar meer problemen zullen veroorzaken. Ferry van Wijnen, raadslid van
de VVD in het Zuid-Hollandse Zuidplas, vindt het daarentegen een goed idee. Zijn
gemeente verleent al langer geen voorrang aan statushouders. De twee debatteren
hierover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Rachel Streefland is verbijsterd door de plannen van Keijzer en legt uit waarom: "Als mensen hier mogen blijven, wil je dat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving." De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn in sommige steden inmiddels langer dan tien jaar, wat betekent dat statushouders gedurende deze tijd geen woning zouden hebben.

"Het zou betekenen dat ze in de opvang moeten blijven, of zelfs op straat. We weten uit het verleden en uit andere landen dat dit daadwerkelijk gebeurt", zegt Streefland. Ze voorziet dan ook een toenemend overlast door de plannen van Keijzer: het gaat dan veel langer duren voor de statushouders zijn geïntegreerd en dat is niemands belang.

Woningzoekenden

Ferry van Wijnen ziet in overvolle asielzoekerscentra echter wel een groeiend probleem. Toch vindt hij voorrang voor statushouders geen oplossing. "Wij vinden dat er gelijke rechten zouden moeten zijn voor iedereen", zegt hij. Het idee dat een woning die eigenlijk bestemd is voor een reguliere woningzoekende, wordt toegewezen aan een statushouder, vindt hij dan ook oneerlijk. De oplossing ligt volgens Van Wijnen vooral in het bouwen van meer woningen of het creëren van flexwoningen speciaal voor statushouders.

Streefland benadrukt dat het probleem vaak groter wordt gemaakt dan het is: "Het grootste gedeelte van alle woningvoorraad van sociale huurwoningen gaat naar reguliere woningzoekenden, namelijk 70%. 30% is bestemd voor aandachtsgroepen, en een klein deel daarvan gaat naar statushouders." Naast statushouders vallen bijvoorbeeld ook daklozen en jongeren uit de jeugdzorg onder deze dertig procent. Streefland vindt het dan ook juist belangrijk om deze kwetsbare groepen huisvesting te bieden om overlast en sociale problemen te voorkomen.

Wachtlijsten

Uiteindelijk gaat het probleem van woningtekort iedereen aan. Er zijn lange wachtlijsten voor iedereen. Een woonplek voor de statushouders is ook belangrijk om de asielzoekerscentra te laten doorstromen. In Zuidplas, de gemeente van Van Wijnen, moeten dit jaar 104 statushouders worden gehuisvest. "De afgelopen jaren is het hier in de gemeente nog redelijk gelukt om aan die verplichtingen te voldoen", zegt hij. Hij vertelt echter dat de toename van het aantal statushouders het steeds moeilijker maakt.

De oplossing volgens Van Wijnen? Flexwoningen, die sneller gerealiseerd kunnen worden en specifiek bedoeld zijn voor statushouders. Dat is volgens hem de eerlijkste oplossing.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie