Politiek

Oud-minister Bussemaker: 'Onzin dat een spoedwet lang duurt, binnen een week is die er doorheen'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Bussemaker: 'Onzin dat een spoedwet lang duurt, binnen een week is die er doorheen'

Oud-minister Jet Bussemaker, inmiddels voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, snapt weinig van de weerstand tegen een spoedwet om de asielplannen er snel doorheen te krijgen. "In mijn tijd heb ik deze vorm van wetgeving ook een paar keer toegepast. Binnen een week waren die wetten toen door zowel de Eerste als de Tweede Kamer", aldus Bussemaker in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

Asielminister Marjolein Faber wil via een noodwet strenge asielregels invoeren. De gezinshereniging van meerderjarige kinderen wordt onder deze regels ingeperkt. Nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen worden bovendien strenger getoetst. Ook komt er een mogelijkheid om asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen, af te wijzen. Het traject om deze plannen via een spoedwet te maken duurt "veel langer", is Fabers motivatie.

Bij een noodwet om asiel in te perken, wordt het parlement buitenspel gezet. Zulke noodwetgeving is een staatsrechtelijk paardenmiddel, bedoeld voor acute crisissituaties zoals oorlogen en overstromingen vinden oppositieleden.

Oppositie

De oppositie is dan ook fel tegenstander van deze zet. Ook de partij van Pieter Omtzigt, NSC, is tegen. VVD-leider Yeşilgöz kwam al met een voorstel om alvast spoedwetgeving als alternatief klaar te hebben liggen. Bij een spoedwet is er namelijk wél sprake van inspraak door het parlement, bovendien gaat dat proces snel. Een regulier wetgevingsproces duurt al gauw een jaar: de ministerraad moet akkoord gaan, de Raad van State adviseert, de Kamers debatteren en stemmen. Bij een spoedwet worden al die stappen ook doorlopen, maar dan in hoog tempo. "Een prima alternatief dus", aldus Bussemaker.

Politiek verslaggever van EW Magazine, Carla Joosten, denkt dat Faber zo onderhand ook geen andere keuze meer heeft dan het 'geitenpaadje' van een spoedwet te nemen. "Uiteindelijk gaat het er ook niet om hoe er iets wordt gedaan, maar dát er iets wordt gedaan."

Ster advertentie
Ster advertentie